multimedija

Iz romana u pesmu: Bora Đorđević, Dejan Najdanović i Aca Seltik snimaju pesme po tekstovima pisca Dejana Stojiljkovića

0

Ovih dana je u jagodinskom studiju "Boža", poznatom i po tome što u njemu poslednjih godina muziku za svoje filmove snima Emir Kusturica, snimljena numera "Druga Troja", koju su zajednički otpevali frontmen "Riblje čorbe" Bora Đorđević i Dejan Najdanović, nekadašnji pevač "Smaka", a sada vođa sopstvenog benda "Deliverance".

Bora Đorđević
Bora Đorđevićfoto: Luka Šarac

Ova duetska numera uređena je kao deo multimedijalnog projekta koji u sebi objedinjuje muzički izraz, vizuelnu umetnost i pisanu reč. Autor teksta je književnik Dejan Stojiljković i pesma se koncepcijski i stilski oslanja na njegove romane "Duge noći i crne zastave" i "Olujni bedem", a biće objavljena na maksi-singlu koji će izaći do kraja godine u izdanju Lagune kao poklon uz knjigu "Dukat za lađar".

 

Dejan Najdanović Najda
Dejan Najdanović Najdafoto: Dado Đilas

Pesma je zapravo priča o ratnicima, veteranima i prokletstvu ratovanja. Iako u sebi nosi odjek srednjeg veka, viteštva i neprestane borbe za slobodu, ona ima univerzalnu poruku koja se može transponovati u bilo koje vreme i bilo koji istorijski period. Inspiracija za pesmu došla je od Vilijama Batlera Jejtsa koji je napisao pesmu Nema druge Troje", objašnjava Stojiljković. "Čim sam prvi put čuo demo-snimak, shvatio sam da je ovo idealna pesma za Boru, potpuno je u njegovom stilu. Imali smo sreće da nam je izašao u susret i dao pesmi svojim glasom potpuno novu dimenziju."

 

Osim pesme "Druga Troja", Najda i "Deliverance" snimili su numeru "Oslobodi me", na muziku britanske gotik-rok grupe "The Mission" i sa Stojiljkovićevim tekstom, na kojoj gostuje Aca Seltik, pevač grupe "Orthodox Celts". "Oslobodi me" će imati premijeru na Vidovdan, 28. juna u podne, na talasima Radio Lagune. Aca Seltik je takođe snimio i englesku verziju pesme.

 

Aca Seltik
Aca Seltikfoto: Damir Dervišagić

"Oslobodi me"" će biti objavljena i na CD singlu koji će ići kao poklon za prvih 500 kupaca strip-albuma "Duge noći i crne zastave" u izdanju "System Comicsa", čiji će ekskluzivni distributer biti "Delfi knjižare". Autor omota za singl je naš proslavljeni ilustrator i strip-internacionalac Aleksa Gajić.

 

"Druga Troja" će svoje premijerno emitovanje imati u toku leta i moći ćete takođe da je daunloudujete besplatno. U planu je i snimanje visokobudžetnih spotova za obe numere.

 

 

makonda-tracker