Runndek Cargo trio okončao seriju koncerata

0
Rundek Cargo trio u sredu uveče okončao je uspešnu seriju od šest beogradskih koncerata, posebnih po tome što je, pored starih hitova, izvođen u celosti novi album Plavi avion.

Pošto se CD u Srbiji pojavio pred sam prvi koncert 22. decembra, ispostavilo se da je svake večeri većina od 400 prisutnih, koliko staje u pozorišnu dvoranu Ustanove kulture Vuk Karadžić, novi album Darka Rundeka i njegovog trija premijerno čula upravo na koncertu! Šest nezaboravnih večeri Rundek Cargo trio pratilo je ukupno oko 2.400 Beograđana.

- Pitam ovo svake večeri pa moram i sad. Je l' neko od vas čuo album? - pitao je i u sredu multiinstrumentalista Dušan Vranić-Duco.

Kad su stigli potvrdni povici svega nekoliko prisutnih, Vranić je izazvao buru smeha u dvorani tvrdnjom: Uvijek se javljaju isti ljudi... Plaćenici!

Ipak, publika skoro potpuno neupoznata sa novim materijalom, šest večeri u skoro pobožnoj tišini pratila je Darka, Ducu i violinistkinju Izabel dok su izvodili pesme sa Plavog aviona.

Ne postoji, možda, bolji pokazatelj od poštovanja Beograđana prema Rundeku, od onog pokazanog na kraju
prvog dela koncerta, kada je trio završavao izvođenje Drine, dugačke ugođajne pesme koja inače zatvara Plavi avion.

I kad su utihnuli poslednji zvuci pesme, dvorana je još nekoliko trenutaka ostala u napetoj tišini, a onda se prolomio aplauz, nalik gromljavini čiji je snimak nešto ranije pratio izvođenje pesme U borbi sa silama.

Poseban trenutak koncerta bilo je i izvođenje Indijanske, koja je poslužila kao najavni singl, kada je Darko iznenada odlučio da produži njeno trajanje i pozove publiku da sa njim otpeva refren. Ne treba posebno pominjati da je dobro bila primljena i poučna pesmica o kraju kapitalizma Para ljude vara.

Ipak, nešto se posebno magično dešavalo. nešto je visilo u vazduhu, tokom izvođenja Sanjala si da si sretna i Sadimo lan. Možda zbog furioznih sola Izabel na distorziranoj violini? Publika je to znala da prepozna posebno snažim aplauzima.

Najavljujući koncerte u Beogradu, Darko Rundek je rekao:

- Napravili smo ozbiljan projekt, da podijelimo sa publikom na ozbiljan način, da nam bude udobno i da nam tišina bude osnova, a ne žamor.

Kada je u sredu uveče šesti put u poslednjih nekoliko dana, Rundek Cargo trio izveo polaganu, nenametljivu i pre svega prilično tihu stvar Plavi avion, a potom i njoj sličnu Znak, a da se čuo svaki i najsitniji ton instrumenata u zaćutaloj dvorani, bilo je očigledno da je Rundek u svojoj nameri uspeo. Tišina je postala osnova, ne žamor.

U drugoj polovini koncerta kao i proteklih večeri, publika je očekivano proključala uz hitove poput Bi mogo da mogu, Uzalud pitaš, Apokalipso...

Već kad sledeći put Rundek Cargo trio dođe u Beograd, neke pesme sa Plavog aviona neminovno će biti izvođene i doživljene u toj ravni - kao punokrvni rundekovski hitovi.

makonda-tracker