Nišville 2018.

Reprezentacija džezera iz Pekinga i glumaca iz Šangaja na Nišvilu: Li Xiaochuan Quintet i “Legenda o beloj zmiji”

0

Završne večeri Nišvilla 2018, u nedelju 12. avgusta nastupiće sastav iz Kine koji predvodi verovatno najpozntaji kineski džez muzičar - trubač i kompozitor Li Xiaochuan.

Legenda o beloj zmiji
Legenda o beloj zmijifoto: Promo

Kvintet sa kojim će nastupiti na Nišvilu praktično je kineska džez reprezentacija i čine ga: vibrafonistkinja i perkusionistkinja Chenchu Rong, gitarista Zhang Xiongguan, basista Yong (Adam) Huang i bubnjar Zhitong Xu. U sklopu programa “Nišville jazz teatar”, trupa Shangai Theatar Academy izvešće predstavu “Legenda o beloj zmiji” – kombinaciju klasične kineske opere i savremenog pozorišnog izraza.

 

Li Xiaochuan je završio Konzervatorijum u Šangaju, a prvi je azijski muzičar koji je dobio Richard Dalrymple Memorial Jazz Trumpet stipendiju. Master studije džez trube je završio 2011. na Univerzitetu Severni Teksas, a iste godine je ušao u finale Nacionalnog trubačkog takmičenja USA. Ubrzo posle toga čuveni basista Eddie Gomez ga je priključio svojoj grupi za turneju po Aziji.

 

Li Xiaochuan Quintet
Li Xiaochuan Quintetfoto: Promo

Na listi svetski poznatih muzičara sa kojima je Li Xiaochuan sarađivao su i Pat Metheny, Gast Waltzing, Billy Drummond, Uri Caine, a nastupao je na mnogim značajnim festivalima. Njegov muzički stil predstavlja sjajan balans između zapadnjačke i orijentalne melodike, što ga uz maštovitu ekspresiju čini najprepoznatljivijim kineskim muzičarem u inostranstvu.

 

Li Xiaochuan je dobitnik nagrade za najbolji džez album u Kini na prvoj dodeli CMA nagrada, i jedini je džez muzičar koji je dobio priznanje od strane Centralne kineske televizije koja je u svom proramu predstavljala najistaknutije instrumentaliste u svim muzičkim žanrovima. Uticajni britanski magazin “Jazzwisse” predstavio ga je kao “predvodnika kineske džez scene, superiorne tehnike i imaginacije u improvizaciji”. On je takođe i pobednik u kategorijama za najbolji instrumentalni album i najbolji studijski album na prvoj dodeli JZ nagrada.

 

Chenchu Rong, koja se trenutno usavršava jazz vibrafon na prestižnom New England Konzervatorijumu, finalistkinja je mnogih perkusionističkih konkursa u Aziji, Evropi i USA, kao solista je nastupala sa simfonijskim orkestrima Liona, Roterdama, Štutgarta, Toskane, Adelaide, Hong Konga, Šangaja... jedna od sfera njenog interesovanja je i gluma, pa je tako 2012. godine na nacionalnom kineskom konkursu dobila nagradu za najbolju glumicu (u kategoriji nacionalnih manjina).

 

Gitarista Zhang Xiongguan se po završetku master studije na New England Konzervatorijumu u USA, a sada je profesor na Konzervatorijumu u Šangaju i jedna je od najaktivnijih kineskih muzičara.

 

Basista Yong (Adam) Huang je sa stažom od preko dve decenije jedan od najiskusnijih kineskih džez muzičara. Osim nastupa sa i snimanja sa mnogim sastavima, od kojih je neke i predvodio, Adam se bavi i pedagoškim radom, jedan je od osnivačapekinškog “Nine Gates” jazz festivala i poptredsednik je Kineske Džez asocijacije.

 

Dvadesetčetvorogodišnji bubnjar Zhitong Xu je sigurno jedan od najperspektivnijih kineskih džezera. Sa 17 godina je otišao u Nemačku sa namerom da uči džez bubnjeve, da bi u rekordnom roku već stekao doktorat na Univerzitetu za muziku i pozorište u Minhenu.

 

Legenda o beloj zmiji
Legenda o beloj zmijifoto: Promo

Inače, na zatvaranju programa Nišville Jazz Teatar, 6. avgusta, devetočlana trupa Shangai Thetara Academy izvešće predstavu „Legenda o beloj zmiji“, adaptaciju tradicionalne kineske legende koja se bavi temom opstanka prave ljubavi u današnjim vremenima.

 

Legenda o beloj zmiji
Legenda o beloj zmijifoto: Promo

Predstava LEGENDA O BELOJ ZMIJI sa 9 izvodjača adaptirana je po tradicionalnoj kineskoj legendi koja se bavi temom opstanka prave ljubavi u današnjim vremenima. Rediteljka ove predstve Xiao Ying, jedna je od najvećih glumica Pekinške opere danas, a tokom festivala će održati pozorišnu radionicu. Nagradjivana kako u Šangajskoj provinciji, tako i u 5 provincija severno-zapadne Kine, ali i dobitnica Zlatnog Trougla koji dodeljuje Ministrstvo Narodne Republike Kine.

 

 

 

makonda-tracker