15. juna

Legenda elektronske muzika Ricardo Villalobos uz Amira Javasula i Marka Nastića pred beogradskom publikom

0

U petak 15. juna konačno i pred beogradskom publikom u Rovu kod Vojnog muzeja na Kalemegdanu,nastupiće čileansko-nemački maestro Ricardo Villalobos, zajedno sa Amir-om Javasoul-om, di-džejom i producentom koji je rođen u Iranu, odrastao u Kanadi i živeo dugo u Parizu i Markom Nastićem, legendom domaće elektronske scene.

Ricardo Villalobos
Ricardo Villalobosfoto: promo

Ricardo Villalobos, maestro elektronske muzike, rođen je u Čileu , odrastao je u Nemačkoj, a za Ibicu kaže da mu je treća kuća.

 

Porodica Villalobos uvek je uživala u muzici, pa ljubav prema istoj Ricardo gaji još od detinjstva. U njihovom domu smenjivali su se zvuci salse, južnoameričkog folklora, opere, roka i kasnije pionira elektronske muzike poput Tangerine Dream, Kraftwerk i Depeche Mode.

 

Kao veliki fan grupe Depeche Mode, bio je na njihovim nastupima preko 30 puta i u tinejdž dobu ih je tri godine pratio po turnejama. Oni su mu bili inspiracija i prva muzika koju je producirao bila je po uzoru na njihovu.


Otac mu je dao priliku da razvije svoju urođenu muzikalnost uvodeći ga u
muziku svih žanrova i kultura.

 

Sa 10 godina počeo je da svira konge i da sakuplja mikseve starijih di-džejeva na kasetama. Pohađao je i školu sambe u Brazilu. Već dve godine kasnije, pravio je svoje mikseve i prodavao ih u školi, ne bi li uspeo da sakupi novac za kupovinu ploča.

 

Postao je strastveni kolekcionar ploča i dan danas, više od 30 godina kasnije i dalje voli vinile. Sa 15 godina dobio je prvi buking, svirao je na školskoj disco zabavi, a do početka sudija nizali su se ozbiljniji gig-ovi.

 

Prvi put je puštao muziku u klubu 1988. godine, naoružan svojom žanrovski različitom i velikom zbirkom ploča. Iste godine počeo je da producira muziku i kupio svoju prvu ritam mašinu.


Ricardo-v nepogrešiv osećaj za ritam oduvek je bio jedna od njegovih glavnih
karakteristika i to pokazuje kako kroz sopstvenu produkciju, tako i kroz izbor traka i sposobnost da stvori veoma koherentne i homogene setove, koji se mogu opisati kao putovanje kroz razne žanrove elektronske muzike i različite vremenske periode.


Poznat je po dugim setovima i after party-jima, koji publici pružaju nezaboravno iskustvo uživanja u kvalitetnoj muzici, a jedan od najdužih nastupa je bio četrnaestočasovni b2b set sa Amir-om Javasoul-om na prošlogodišnjem Sunwaves Festivalu.

 

Villalobos je poznat i kao veoma jedinstven producent i remikser, za šta je
zaslužno njegovo eksperimentisanje zvukom i dužinom trajanja traka, kao i njegova sposobnost da uklopi bilo kakav izvorni materijal u svoju sopstvenu estetiku.

 

Objavio je mnoštvo albuma, singlova, EP-jeva i remiksa. Njegov najpoznatiji remiks je "The Sinner In Me", sastava Depeche Mode, a među najdužim singlovima izdvaja se 45-ominutna numera Bionic Sad.


Ovaj četrdesetosmogodišnjak ne koristi internet i ne voli da spava, jer se
plaši svojih snova. Umesto toga, svetu pruža sate i sate muzike koja pomera granice i predstavlja inspiraciju mnogim di-džejevima i producentima širom sveta.


Nemački reditelj,scenarista i producent Romuald Karmakar snimio je 2009. dokumentarac o Villaobos-u, koji je prikazan na Filmskom Festivalu u Veneciji. Film nikada nije postao dostupan široj javnosti, zbog čega mnogi Ricardo-vi fanovi žale.

 

Prošle godine Karmakar je snimio još jedan dokumentarac, pod nazivom "If I Think Of Germany At Night", u kojem se pored Villalobos-a pojavljuju i Sonja Moonear, Ata, Roman Flügel i Move D.


Amir Javasoul muzikom se bavi preko 20 godina, a o svojoj saradnji sa Villalobos-om, njegovom uticaju na karijeru i zajedničkim turnejama širom sveta govori: Ricardo i ja smo odlični prijatelji, što je najbitnije. On je takođe jedna od mojih glavnih inspiracija iz muzičke perspektive, ali isto tako i uzor u privatnom životu.

Amir Javasoul
Amir Javasoulfoto: promo

Njegova genijalnost u studiju je neosporna. Kao di-džejevi imamo veoma sličan pristup koji je u suštini zasnovan na tome da se što više zabavimo i uživamo u onome što radimo, a ne da previše razmišljamo o svakom detalju.

 

Takođe imamo istu opsesiju prema starim, čikaškim i njujorškim pločama. Iz svih ovih razloga uživamo dok radimo zajedno.

 

Uvek se zabavljamo i to stvara lepu i opuštenu atmosferu tokom naših setova, što je naposletku najbitnije za celokupnu žurku. Veoma sam srećan što delim svoje vreme putujući širom sveta sa tako sjajnom osobom.

 

Na mene je pozitivno uticao na mnogo načina. Znate, u ovoj industriji imamo puno ljudi koji sve vrlo ozbiljno shvataju i menjaju svoj stav i pristup prema ljudima. Ono što sam najviše naučio od našeg dragog Rikija je to što je važno da uvek ostanete utemeljeni i pristupačni svojoj publici.


Pred svoj prvi nastup u Srbiji, beogradskoj publici poručuje: Veoma sam uzbuđen što dolazim u Beograd jer će to biti moja prva poseta prestonici Srbije. Uvek istražim neke istorijske činjenice o gradu koji posećujem. Jedva čekam da puštam muziku pred novom publikom. Obično spremim više muzike kada nastupam na novoj lokaciji, tako da budite sigurni da ću biti potpuno spreman. Očekujte neprestano igranje 15 juna.

 

 

makonda-tracker