Div4s i The Romeros na sceni Sava centra

0
U okviru predstojećeg 12. Guitar Art Festivala 10. februara u Sava centru biće održan veliki koncert četiri italijanska soprana Div4s a u prvom delu koncerta festivalskoj publici predstaviće se i svetski priznat gitarski kvartet The Romeros

Oni će predvođeni čuvenim španskim gitaristom Pepeom Romerom sa Div4s premijerno izvesti koncert za gitaru i simfonijski orkestar od kompozitora i pijaniste Hoakina Rodriga. Vokalnu grupu Div4s čine četiri soprana Desireé, Isabella, Vittorija i Sofia koje su posle završenih studija solo pevanja pozvane da nastupaju sa slavnim tenorom Andreom Bočelijem, da bi ubrzo pod mentorstvom maestra Rote nastupale samostalno širom sveta u pratnji velikih svetskih orkestara. Njihova jedinstvena pojava u klasičnoj i operskoj muzici doprinela je široj afirmaciji na međunarodnoj sceni, dok ih muzička javnost već proglašava na ženski odgvor na grupu tenora Il Divo.

Marčelo Rota jedan je od vodećih italijanskih dirigenata čiji se rad vezuje za neke od najvećih operskih kuća i filharmonija u svetu poput Moskovske, Berlinske ili Britanske kraljevske filharmonije, te simfonijskih orkestara u Sidneju, San Dijegu ili Buenos Airesu. Maestro Rota u svojoj bogatoj karijeri beleži nastupe u proslavljenim svetskim dvoranama kao što su Milanska skala, londonski Royal Albert Hall, Sidnejska opera i Veronska arena. Uz čuvenog tenora Andreu Bočelija čiji je Rota stalni dirigent, obišao je planetu na nekoliko svetskih turneja i producirao više koncertnih DVD izdanja.

Italijanski dirigent imaće jedinstvenu priliku da diriguje sa našim simfonijskim orkestrom Camerata Serbica koji čine profesori i studenti beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti. Orkestar, omiljen kod domaće publike, do sada je nastupao sa velikanima poput Lučijana Pavarotija, Vladimira Aškenazija, ili Emanuela Pahuda, dok je svoju međunarodnu turneju uz stajaće ovacije otvorio u sali Berlinske filharmonije. Proslavljeni po preciznosti u izvođenju nekih od najambicioznijih dela svetske muzike, simfonijski orkestar Camerata Serbica priprema u Beogradu izvođenje gala koncerta u kojem će biti predstavljena dela za gitaru i glas, ali i simfonijske verzije evergrina i drugih popularnih numera koje će četiri italijanska soprana Div4s predstaviti u drugom delu koncerta.

Na predstojećem Guitar Art Festivalu, u prvom delu koncerta, beogradskoj publici po prvi put će se predstaviti i famozni španski kvartet The Romeros na čelu sa velikanom gitare Pepeom Romerom. Priča o celoj familiji virtuoznih gitarista počinje još 1957. godine nakon što, tada priznati gitarista Caledonio Romero odlazi u Sjedinjene države sa svojim sinovima koji prve nastupe na gitari doživljavaju pre svoje sedme godine. Hiljade nastupa koje su otad održali ubrajuju gotovo sve veće simfonijske orkestre u Severnoj Americi i Evropi, kao i nastupe za britanskog princa Čarlsa, Papu Jovana II Pavla i španskog kralja Huana Karlosa koji im je uručio najviša državna odlikovanja. Hoakin Rodrigo, čiji će koncert svirati u prvom delu gala koncerta u Sava centru, za Romerose je rekao da su bez sumnje najveći majstori gitare.

Ulaznice po cenama od 1600 do 2900 dinara već su u prodaji na blagajni Sava centra, Doma omladine i Bilet servisa.

makonda-tracker