Mariza: Februarski koncert u Sava centru

0
Portugalska fado pevačica Mariza nastupiće 11. februara u Sava centru na predstojećem Guitar Art Festivalu

Diva iz Lisabona, omiljena među ovdašnjom publikom pre svega zahvaljujući nesvakidašnjim i po pravilu rasprodatim koncertima, u Beograd se vraća sa potpuno novim koncertnim programom i scenografijom u okviru turneje za njen upravo objavljeni album Fado Tradicional. Ulaznice u prodaji već od ponedeljka. Peti studijski rad prve dame fada objavljen je krajem novembra i već je dostigao platinasti tiraž u Portugalu, a uskoro se očekuje i njegovo objavljivanje u Srbiji. U centru Marizine predstojeće turneje biće novi album i pesme među kojima se već izdvojio prvi singl Promete, Jura. Album je producirao kompozitor i muzičar Diogo Klemente, a pored raznih tradicionalnih fadista, na albumu se pojavljuju i numere Amalije Rodrigeš, te duet sa sve zapaženijim pevačem Arturom Bataljom. Mariza je prošle nedelje predstavila album na čak četiri rasprodata koncerta u grandioznim salama Coliseu do Porto i Coliseu de Lisboa na kojima je publika mogla da vidi i novu scenografiju koju je dizajnirao čuveni američki arhitekta Frenk Geri. Arhitekta čuvenog Gugenhajm muzeja i vlasnik najprestižnije Pricker nagrade u arhitekturi, jednostavnim potezima pretvarao je kolosalne amfiteatre u autentične lisabonske taverne, stvarajući tako osećaj potpune neposrednosti između publike i Marize, a po pisanju portugalskih medija i svetskih agencija, ovog puta i prisnije nego ikad pre. Suptilna atmosferična svetla, elegantne duge draperije u blokovima i stolovi sa publikom na samoj sceni pored muzičara i Marize, doprinose da nova turneja bude u punom saglasju sa njenim povratkom tradicionalnom fadu kakav je kao devojka slušala u očevoj taverni, jednoj od tipičnih za boemske četvrti Murariju i Alfamu.

- Frenk je osmislio tavernu koju vidi i kao mesto iz lisabonskih uličica gde se fado tradicionalno izvodi, ali i kao pozornicu sa koje ću najbolje predstaviti moj novi album - nedavno je Mariza prokomentarisala novi izgled turneje.

- Želela sam nešto intimnije, kako bih prišla publici jer ovaj album je mnogo srčaniji. Stara taverna mojih roditelja više ne postoji, a ni svoj stari kraj ne mogu fizički da preselim na pozornice širom sveta, ali sam se setila kakvo mi iznenađenje samo Frenk može pripremiti. Samo osoba koja istinski voli umetnost i muziku može zamisliti kako će se umetnik osećati na pozornici - izražavala je Mariza svoje oduševljenje Gerijevim idejama posle premijernih koncerata.

Ulaznice po cenama od 1900, 2200, 2600, 2900 i 3200 dinara u prodaji se mogu naći već od ponedeljka na blagajnama Sava centra, Doma omladine i Bilet servisa.

makonda-tracker