Potvrda kvaliteta

Željko Bebek održao koncert za pamćenje u Sava centru

0

Ni u svetskim okvirima nije lako opstati na sceni punih 45 godina. Jedan od takvih bisera sa ovih prostora je Željko Bebek o čijem značaju ne treba mnogo pisati. Jer odavno je sve jasno.

foto: Sergej Bibić
foto: Sergej Bibić

A tako je i prošle subote u Sava centru potvrdio da su mu energija i harizma netaknuti. Pred oduševljenom publikom je pevao puna tri sata. Pratio ga je mnogoljudni sastav koji predvodi klavijaturista i kompozitor Branimir Mihaljević. Posebno emotivan deo konceta je bio kada su Željko i Branimir izveli neke od velikih pesama za koje su tekstove pisali vrhunski pesnici "Loše vino" (Arsen Dedić), "Selma" (Vlado Dijak) i "Ima neka tajna veza"(Duško Trifunović). U tom poluakustičnom segmentu nazvanom "očevi i sinovi" su ih pratili sinovi.

foto: Sergej Bibić

Za sladokusce je prijatno iznenađenje bila pesma “Jabuke i vino” koju su otpevali Željko, Jelena i Žika (Zana). I to drugi put uživo iako je snimljena još 1983. godine za album Zane "Natrag na voz".

foto: Sergej Bibić

Bebek je, podsetimo, tek 2015. godine, na istom mestu, imao, praktično prvi veliki beogradski koncert kao solo izvođač. Publika je i tada otišla kući zadovoljna, međutim, ovoga puta, sasvim drugačija koncepcija – isključivo bendovska, bez tamburaša, orkestra, donela je energijom još više ispunjeno veče i – veći broj pesama.

foto: Sergej Bibić

A Bebek, neuništivi velikan, posebna je priča. Kao da je poslednjih desetak godina uneo neku neobjašnjivu infuziju, ne samo u svoju karijeru, već generalno, u život. U šezdesetim – bolji i moćniji nego u pedesetim. Sa 72 – još bolji nego sa 69. Moćni vladar scene bio je neprestano, započevši i završivši krug pesmom "Ono nešto naše", po kojoj je nazvao i aktuelni album i turnej.


Zvaničan deo koncerta velikan je završio simbolično, uz "Laku noć, svirači", a prethodno nas je podsetio na biser koji zatvara Drugmetov novotalasni album "Doživjeti stotu""Pristao sam, biću sve što hoće". Na bisu, uz naslovnu pesmu, ponovio je i još dva velika hita iz poslednjih godina – "Gdje sam bio, s kim sam pio" i "Ja po kafanama". Publika je bila na nogama gotovo neprestano još od "Oprosti mi što te volim" u prvoj fazi koncerta, a ti sata su, opšti je utisak, projurila kao brzi voz.

foto: Sergej Bibić

makonda-tracker