ne propustite

Marijan Sobula,veliki poljski pijanista prvi put u Beogradu

0

Marijan Sobula je nastupao na 5 kontinenata u 43 zemlje širom sveta, u najprestižnijim koncertnim dvoranama poput Karnegi Hola, Sidnejske Opere, dvorane Sao Palo, Palata de Bellas Artes u Meksiko Sitiju i mnogim drugima.

foto: Promo
foto: Promo

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Krakovu u klasi prof. A. Pikula i na akademiji Santa Cecilia u Rimu, u klasi prof. S. Pertikaroli, kao jedan od najtalentovanijih pijanista svoje generacije.

 

Dobitnik je niza nagrada i stipendija kako domaćih, tako i međunarodnih fondacija i institucija: UNESKO u Parizu, JESC u Japanu, od Vlade Italije, Ministarstva kulture i nacionalne baštine, Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Poljske.

 

Takođe je dobitnik nagrada, među kojima se ističu one osvojene na takmičenjima Yamaha Music Foundation (Poljska, 2005), International Piano Competition (Španija, 2005), Piano Competition of Citta di Ancona i dr. Dobitnik je medalje na takmičenju Maria Canals (Španija, 2001) i specijalne nagrade na takmičenju Dr. Luis Sigall (Čile 2007), prestižne nagrade Krakov "Ars Quaerendi" (2008) . A 2017. godine Ministar inostranih poslova Republike Poljske mu dodeljuje nagradu "Bene Merito" za veliki doprinos u promovisanju Poljske kulture u inostranstvu.

 

Nastupao je širom sveta sa simfonijskim orkestrima Argentine, Češke, Nemačke, Italije, Španije, Rusije, Ukrajine, Mađarske, Brazila, Čilea, Ekvadora, Meksika, Perua, Australije, Poljske itd. sa najpoznatijim svetskim dirigentima.

 

Pored svoje koncertne karijere, Marijan Sobula se intenzivno bavi pedagoškim radom. Od 2007. predaje klavir na Muzičkoj Akademiji u Krakovu (Poljska) i redovno održava majstorske kurseve u Bratislavi, Lajpcigu, Lećeu, Kalgariju, na Centralnom Konzervatoriju u Kini. Često je član žirija na takmičenjima za mlade pijaniste u Lajpcigu, Košicama, Usti nad Labem i Šangaju.

 

Osnivač je i predsednik asocijacije Piano Classic i umetnički direktor manifestacije International Royal Cracow Piano Festival u Poljskoj i direktor Polish Music days.

 

 

makonda-tracker