White Lies najavili da se vraćaju u Beograd

0
Velike nade britanske scene White Lies opravdale su u četvrtak uveče očekivanja zahtevne beogradske publike u punoj velikoj dvorani Studentskog kulturnog centra.
foto: Aleksandar Zec
foto: Aleksandar Zec

Premijerni koncert u Beogradu, održan u njegovom kultnom rok prostoru, okončan je najavom White Lies da će se rado vratili ponovo u srpsku prestonicu.

- Hvala vam na tako divnoj večeri. Pružili ste nam zaista toplu dobrodošlicu. Nadam se da ćemo jednom doći ponovo - poručio je na kraju koncerta gitarista Hari Mekvi.

Prethodno, Hari je sa basistom Čarlijem Kejvomi bubnjarem Džekom Lorensom-Braunom u skoro sat i po svirke ispunio na najbolji način najavu da će pored hitova sa prvenca To Lose My Life... (2009) srpska publika među prvima u svetu čuti uživo pesme sa predstojećeg drugog albuma Ritual.

Velika dvorana SKC-a je kao u najboljim danima beogradskog novog talasa tutnjala, ovaj put poletnim skoro džojdivižnovskim zvucima, od početne A Place To Hide do završnog velikog hita Death, zaslužnog što je prvenac White Lies završio na vhu britanske top liste.

- Prvi put smo u Srbiji, prvi put u Beogradu... Hvala vam na toploj dobrodošlici - uspevao je da prevali preko usana Mekvi, u inat tradicionalnoj engleski suzdržanosti.

Koliko je bendu bilo stalo, pokazuje Mekvi koji je emotivno stezao pesnicu u znak pobede posle skoro svake pesme, koje bi redovno na kraju izvođenja bivale pozdravljene pravom provalom oduševljenja Beograđana.

Sa nemilosrdnom preciznošću i možda iznenađujućom silinom, White Lies su isporučili hitove poput To Lose My Life ili Fairwell To Fairground, kao i nove pesme Strangers, Peace&Quiet i prvi singl sa novog albuma Bigger Than US, koji je pozdravljen oduševljenjem koje je zateklo i same White Lies.

Konačno, prvi susret sa srpskom publikom zaključen je na bis sa pesmom Death. Dovoljno je reći da je atmosfera više nalikovala fudbalskoj utakmici nego rok koncertu.

I ostatak večeri nije bio za potcenjivanje. Već je predizvođač beogradski Autopark privukao u dvoranu većinu posetilaca za svoj polučasovni nastup, tokom kojeg bend predvođen pevačicom Oljom Lakićević se nije libio da izvede ponešto i sa predstojećeg albuma radno nazvanog Autopakao.

Da je aktuelni treći album Sve dalje (2009) sa razlogom zaradio skoro nepodeljeno dobre kritike u regionu potvrdile su nadahnute žive verzije pesma Radost me uništava, Pucketanje prstima, Gori grad i posebno Kapisle svetle. Beograđane je dalje u noć odveo didžej kolektiv Indie-Go.

makonda-tracker