besplatno

Vaskršnji koncert 29. marta u Narodnom pozorištu

0

U četvrtak, 29. marta na Sceni "Raša Plaović" u 20 sati biće održan Vaskršnji koncert u izvođenju ansambla Kraljevskih gudača Sv. Đorđa, Sretena Krstića, koncertmajstora Mihenske filharmonije i solista na klaviru Jana i Bogdana Dugalića. Na programu su dela Mocarta, Betovena i Vere Milanković.

foto: Promo
foto: Promo

Kraljevski orkestar Sv.Đorđa


Kamerni orkestar broji uglavnom 11 muzičara čiji je prvi koncertmajstor Sreten Krstić. Deluje pod ovim nazivom od kada je dobio titulu Kraljevskog doma Karađorđevića kao istaknuti ansambl u Srbiji, godine 1997. Orkestar od tada ima i svoj grb.

Najveći broj koncerata, osim u Srbiji, orkestar je održao u Nemačkoj, a zatim u Austriji, Italiji, Norveškoj, Bugarskoj, Sloveniji, Madjarskoj, Makedoniji,Hrvatskoj, Crnoj Gori. Na svim ovim turnejama doživeo je lep uspeh uz pozive da se ponovo pojavi. Najduže turneje su bile 1997. 2001. 2003. 2004, 2008, 2012 i 2013.godine a nastpuio je nekoliko puta u Beču (5), Frankfurtu (3), Minhenu (3), Regensburgu (3), Strazburu (2 – Evrpski parlament), Ulmu i mnogim drugim gradovima navedenih zemalja.

Orkestar ima 20 snimljenih CD ploča u izdanju koncertne agencije NATAN, pod čijim pokroviteljstvom deluje od svog nastanka.

 

 

foto: Promo

Godina 2015-ta određena je za veću turneju čitavim tokom najveće evropske reke Dunav, koja protiče kroz 9 zemalja i tako povezuje narode i srodne kulture. Ovaj poduhvat je jedinstven i originalan u predstavljanju kompozitora čija se dela odnose na sve države i narode koje Dunav povezuje. U ovom smislu treba i shvatiti ovakvu turneju kao povezivanje kultura evropskih naroda jezikom muzike koji je univerzalan i zahvalan za opštu kominikaciju i međusobno razumevanje.

 

Sreten  Krstić

Violinista velikog znanja i umetničkog izraza koji već 32 godine predstavlja Minhensku filharmoniju kao Prvi koncertmajstor (od 3 postojeća).
Veliko iskustvo u radu sa svetski poznatim dirigentima poslužilo mu je da se istakne i kao solista, a zatim i da unapredi svoj muzički izraz i talenat u kamernoj muzici.
Osnivač je gudačkoj Tria, gudačkog Seksteta, a deluje kao koncertmajstor i solista u radu sa mnogim kamernim orkestrima (Minhenski kamerni orkestar, Kraljevski gudači Sv. Djordja, Zagrebački solisti). U okviru svog pedagoškog rada održava seminare u mnogim evropskim zemljama, a zatim je i član žirija na takmičenjima za gudače, i raniji selektor festivala (BEMUS, u Srbiji).

 

foto: Promo

 

 

 

makonda-tracker