Jovan Kolundžija specijalni gost festivala u Italiji

0
Naš istaknuti violinista, maestro Jovan Kolundžija biće počasni gost na međunarodnom festivalu kamerne muzike I concerti della cometa u nedelju 14. novembra u crkvi Chiesa Luterana di Largo Panfili u Trstu od 17 časova

Povodom obeležavanja 260 godina od smrti Johana Sebastijana Baha, maestru Kolundžiji upućen je poziv da festivalskoj publici predstavi deo opusa ovog velikog kompozitora. Na koncertu koji će biti održan u nedelju u crkvi Chiesa Luterana di Largo Panfili u Trstu, Kolundžija će izvesti Sonatu I u g molu i Partitu II u d molu. U italijanskoj štampi koncert maestra Kolundžije je najavljen kao gostovanje najboljeg violiniste sa prostora bivše Jugoslavije, učenika velikog Henrika Šeringa, a za maestrov nastup vlada veliko interesovanje.

Ovaj festival održava se u periodu od 7. novembra do 8. decembra ove godine, a okuplja poznate svetske umetnike oko zanimljivog programskog koncepta Od baroka do gospela, što je i podnaslov ovogodišnjeg festivala.

Posle brojnih ovogodišnjih gostovanja širom sveta, Kolundžija će se po povratku u Beograd potpuno posvetiti svom novom autorskom projektu. Naime, u duhu tradicionalnih decembarskih druženja sa publikom na Kolarcu, Kolundžija će koncertom U čast velikom Bramsu 21. decembra zaokružiti ideju predstavljanja celokupnih muzičkih opusa velikih autora. Posle koncerata Volite li Betovena (izvođenje svih Betovenovih sonata u četiri uzastopna dana 2008. godine) i Bravissimo maestro Mozart! (15 Mocartovih sonata uz saradnju četiri pijanistkinje u četiri uzastopne večeri, 2009. godine), ovogodišnji koncert donosi sve tri sonate Johanesa Bramsa za violinu i klavir. Kolundžija će scenu Kolarca deliti sa poznatim švedskim pijanistom Patrikom Jablonskim, diplomcem istaknutog londonskog Royal College of Music, koji je nastupao u prestižnim koncertnim salama širom sveta i sarađivao sa velikim svetskim orkestrima.

makonda-tracker