pravi zvuk

Zaplešimo jer, možda, poslednji nam je put: Boris Kovač predstavlja muziku koja će vas pokrenuti

1

U petak 2. februara koncertom u SKC-u biće predstavljen novi kompilacijski projekat vojvođanskog kompozitora, instrumentaliste i multimedijskog umetnika međunarodne reputacije Borisa Kovača pod nazivom Music for dance and... u izvođenju njegovog ansambla New Ritual Quartet.

foto: Promo
foto: Promo

U ovom programu naći će se dvadesetak kompozicija ovog autora napisanih u poslednjih 25 godina za različite orkestre, numere iz filmova, pozorišnih, kako dramskih tako i plesnih predstava i to ujedno predstavlja retrospektivu onog aspekta Kovačevog rada, koji je posvećen plesu i plesnoj umetnosti.

 

Napominjemo da je Kovačev većinom plesni album The Last Balkan Tango (2000) uvršten među 50 najboljih world music albuma svih vremena u izboru prestižnog časopisa Songlines iz Londona, a da je sa svojim orkestrima Ladaaba i La Campanella, izvodeći ovakvu muziku, nastupao na festivalima i koncertima nekoliko stotina puta u 25 zemalja sveta.


New Ritual Quartet su: 


Boris Kovač – saksofoni, melodion, glas
Slobodanka Stević – klavir
Siniša Mazalica – kontrabas
Lav Kovač – bubnjevi, melodion, sempler

 

Gosti na koncertu će biti plesači Mirjana Savić i tango ansambl Miše Plavšića.

Sam Kovač o ovom projektu kaže:

Tango je uvek poslednji...Živimo u doba lepe ili tužne prošlosti, istrošene sadašnjosti i sumorne budućnosti... Šta nam preostaje sem... da zaplešemo tango. Uvek poslednji."

U tom plesu su na sceni eros i tanatos, zanosna devojka i crni kosac u strasnom zagrljaju. Zaplešimo jer, možda, poslednji nam je put...

Music for Dance and... je projekat podstaknut otvaranjem prvog novosadskog piano bara „Epoha“ i asocijacijom na Belle Epoque, doba kabarea, muzike i plesa, pariskog klupskog života. Danas u doba u kojem prepoznajemo malo toga „lepog“, doba dominantne virtuelne komunikacije, ples, kao najsuptilniji oblik odnosa između partnera, može postati metafora poziva na život, sada i ovde.

Plesne numere koje sada izvodi New Ritual Quartet napisao sam u rasponu od 25 godina, od Poslednjeg balkanskog tanga pa do tema iz filmova i pozorišnih predstava. Ukratko, Muzika za ples i...

 

Ulaznice za koncert se mogu kupiti u klubu SKC-a po ceni od 500 dinara u pretprodaji, a na dan koncerta će koštati 600 dinara.

makonda-tracker