u februaru

Po prvi put u Srbiji: Bend Algiers u Domu omladine

0

„The Underside of Power“ grupe Algiers ne prestaje da skuplja pozitivne kritike muzičkih kritičara i medija.

foto: Promo
foto: Promo

 

Tim povodom ovaj fenomenalan bend će nastupiti po prvi put u Srbiji, 1. februara 2018. godine u Domu omladine Beograda sa početkom u 21 čas.

 

Nakon istoimenog albuma prvenca iz 2015. godine, američki eksperimentalni bend Algiers (Aldžirs) sredinom 2017. godine izdao je drugi album pod nazivom „The Underside of Power“. Većim delom snimljen u Bristolu, album je producirao Edrijan Jutli uz pomoć stalnog saradnika Alija Čanta, miksovan od strane Rendala Dana, dok je za postprodukcijski deo bio zadužen Ben Grinberg.


Oslonac ovog novog, beskompromisnog i strastvenog albuma je mešavina muzike od Južnog repa do Severnog soula, preko gospela i IDMa (Intelligent Dance Music) do industrijala, grajma i italo diska. „The Underside of Power“ je album koji prati debitantski uspon benda već hvaljenog od strane NY Times-a, Pitchforka-a, The Quietus-a i ostalih popularnih i muzičkih magazina. Nastao kroz period Brexita i Trampove Amerike, album obrađuje temu ugnjetavanja, policijske brutalnosti, distopije i hegemonije, a vatreni tekstovi vođeni soulom dodiruju momente lične refleksije.

Sastavljen od prijatelja iz detinjstva, bend čine pevač i gitarista Frenklin Džejms Fišer, basista Rajan Mahan i gitarista Li Teši i od 2016. godine novi član, bivši bubnjar grupe Bloc Party, Met Tong.

 

Odrastajući zajedno u Atlanti, dele iskustva i kolektivno razumevanje o porastu loše politike i rasnog i institucionalnog nasilja, što ih je navelo da se na sopstveni način bore protiv talasa frustracije i očajanja. Izlaz su pronašli u pozitivnom, eklektičkom i elektronskom zvuku. Sam naziv benda odnosi se sa na antikolonijalne borbe generalno u svetu i simbolizuje distopijski prostor nasilja, rasizma, otpora i religijskih uticaja i mešavina.

Mi smo samo ludi koliko i drugi“ kaže basista Rajan Mahan.

„The Underside of Power“ ne prestaje da skuplja pozitivne kritike muzičkih kritičara i medija. Inspiracije za nastajanje su razne, preko Fred Hampton-a, Če Gevare, stihova T.S. Eliota i dr. Njihova želja da prenesu poruke na sve generacije je ogromna. U ekliktičkom opusu melodija čuje se uticaj Afirka Bambaataa, M.E.S.H.-a, Vatican Shadow-a i drugih koji su uticali na proces stvaranja albuma. Kao bend koji se, svojim tekstovima i muzikom, ne plaši da govori o problemima sadašnjice, mediji mu daju titulu buntovnog i smatraju da muzika protesta nije mrtva.
 

Ulaznice se mogu kupiti na prodajnim mestima Eventim Serbia, GIGS TIX-a, DD Tickets-a i u FELIX Shop, TC Sremska, (II sprat, radno vreme: 12 - 20h). 

makonda-tracker