Njujorška filharmonija zatvara Bemus

Najveći festival umetničke muzike u Srbiji održava se od 16. do 24. oktobra.
0
1 / 14

Atraktivnim nastupom austrijskog soliste na udaraljkama Martina Grubingera u pratnji Simfonijskog orkestra RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem, 16. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, biće otvoren ovogodišnji 42. Bеmus. Na koncertu će biti izvedena i porudžbina Bemusa, novo delo kompozitora Stevana Kovača Tikmajera pod nazivom Skamenjeni odjeci.

Podjednako uzbudljivo, Bemus će se završiti koncertom Njujorške filharmonije, jednog od najboljih svetskih orkestara, koji gostuje u Beogradu 24. oktobra u okviru velike evropske turneje. Za ovaj orkestar vezuju se i imena najvećih svetskih dirigenata - Leonarda Bernštajna, Kurta Mazura, Zubina Mehte, Pjera Buleza, Lorina Mazela…  U Beogradu orkestar nastupa pod upravom Alana Gilberta, koji je prvi rođeni Njujorčanin na mestu šefa-dirigenta, a solista je slavni grčki violinista Leonidas Kavakos.

U Kolarčevoj zadužbini će nastupiti: sopran Karen Vurš iz Francuske, dobitnica nagrade Victoires de la musique 2009 (Muzički pobednici) u kategoriji najboljeg mladog operskog soliste; zatim, pijanista Vladimir Milošević, čijim će koncertom biti obeležena dvestagodišnjica rođenja kompozitora Šopena i Šumana; kao i Bazelski kamerni orkestar.

Na programu ovogodišnjeg Bemusa su i dve opere V. A. Mocarta u Narodnom pozorištu: premijera Figarove ženidbe u režiji Jagoša Markovića na Velikoj sceni, kao i dve predstave Don Đovanija u izvođenju Nacionalnog lutkarskog pozorišta iz Praga na Maloj sceni Raša Plaović.

Na Bemusu će, između ostalog, biti promovisan komplet kompakt diskova Ljubice Marić u izdanju PGP RTS.

Programi koji nas očekuju na predstojećem festivalu, njih 14, selekcija su istaknutog violiniste Sretena Krstića, dok će selektor narednog festivala biti Zoran Erić.

makonda-tracker