Koncert Lajka Feliksa u Rexu

Projekat Subotica – grad festivala koji predstavlja jedinstvenu kulturnu ponudu jednog od najlepših gradova u regionu, poziva Beograđane na koncert čudesnog violiniste i world music zvezde Lajka Feliksa koji će biti održan u sredu 13. oktobra u Kulturnom centr
0
1 / 3 Foto: Edvard Molnar

Budući da Lajko Feliks dve godine nije nastupao u Beogradu, u pitanju je ekskluzivna prilika da se publika podseti autentičnog doživljaja koji predstavlja svaki nastup ovog virtouza. Koncert je besplatan, ali zbog velikog interesovanja spremljene su i pozivnice za ovaj događaj. Za obožavaoce Lajka Feliksa pripremljeno je pedeset puta po dve pozivnice koje će pedeset najbržih moći da preuzmu u ponedeljak, 11. oktobra, u periodu između 10 i 20 časova u B92 Shopu (TC Eurocentar, Makedonska 30 ili ulaz iz Dečanske 5).

Lajko Feliks rođen je 17. decembra 1974. godine u Bačkoj Topoli i od ranog detinjstva pokazao je naklonost ka muzici - sa deset godina je počeo da svira citru, a potom i violinu. Iako je za samo 3 godine završio nižu muzičku školu, Feliks napušta višu muzičku školu i, sa pozajmljenom violinom, odlazi u Budimpeštu gde ubrzo postaje član Dresch kvarteta. Bio je član mnogih muzičkih sastava, poput Makuza Đerđa Sabadoša ili Ritual Nove Borisa Kovača. Nastupao je sa poznatim japanskim butoh plesačem Minom Tanakom, te francuskim Noir Desir sastavom, a više zajedničkih koncerata imao je i sa velikanima balkanske muzike poput Aleksandra Balaneskua ili Orkestra Bobana Markovića. Ne ograničavajući polja svoje kreativnosti, Feliks piše i muziku za pozorište (Narodno Pozorište Subotica, predstave Jožefa Nađa, Božik Ivet...) i filmove (Točkovi Ljubiše Samardžića, projekat venecijanskog bienala Ka novoj Atlantidi). 2008. godine igrao je glavnu ulogu u filmu Delta Kornela Mundruca, a muzika koju je komponovao za ovaj film, donela mu je priznanje za najbolju filmsku muziku te godine u Mađarskoj.

Nastupao je širom sveta, između ostalog, u Tokiju, Amsterdamu, Berlinu, Pragu, Budimpešti, Sarajevu, Ljubljani, Veneciji, Veroni, Beču, Frankfurtu, Londonu, Edinburgu i Njujorku. Na stalnom je repertoaru pariskog Teatre de la Ville, a 2000. godine njegov muzički nastup je otvorio kulturni centar Grimaldi u Monaku. U okviru Godine Mađarske 2001. je na Festivalu u Avinjonu nastupio kao jedini muzičar. Od 2006. godine, nastupa sa stalnim saradnikom, violistom Antalom Brašnjom sa kojim će nastupiti i na koncertu u Kulturnom centru Rex.

Felix je do sada objavio 13 izdanja, a njegov poslednji album A Bokorból (Iz Grmlja=) 2009. godine objavio je B92.

- Osnovu moje muzike čini osetljivost i izrazit zvučni kolorit instrumenta. Ne donosim nikakav novi muzički stil, samo hodam svojim putem, improvizujem i komponujem. Ne pravim razliku među muzičkim pravcima: sviram tradicionalne, klasične, rok, bluz, džez i imrovizovane kompozicije - kaže Lajko Feliks.

makonda-tracker