kultura

Nove generacije muzičara i dirigenata: Završni koncert Druge Filhademije

0

Završni koncert Druge orkestarske akademije Beogradske filharmonije – Filhademija, zakazan je za petak, 1. decembar pod upravom Danijela Rajskina (Kolarac, u 20 časova).

foto: Marko Đoković
foto: Marko Đoković

Koncert na kome će polaznici Filhademije svirati rame uz rame sa iskusnim filharmoničarima biće besplatan za publiku koja želi da čuje i podrži novu generaciju orkestarskih muzičara.

Na audicijama održanim u junu, odabrano je 48 najbolјih studenata i svršenih studenata muzičkih akademija Srbije i regiona, kojima “Filhademija” pruža šansu za profesionalno usavršavanje i sticanje prakse orkestarskog muziciranja. Pored naših muzičara, na program su se prijavile mlade kolege koje se školuju u inostranstvu kao i prošlogodišnji polaznici, prezadovoljni iskustvom koje su stekli na Prvoj orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije.

Trombonisti iz Slovenije Matjaž Kafol i Matic Kovač već imaju iskustva svirajući u slovenačkim orkestrima, ali nisu želeli da propuste priliku da se usavršavaju uz muzičare Beogradske filharmonije:

- Veoma nam je značajno iskustvo koje stičemo uz vrhunske muzičare beogradskog orkestra. Posebno nam je dragoceno i što učimo od dirigenta kao što je Danijel Rajskin, koji je predvodio najbolje svetske orkestre. Iako imamo puno posla, radimo u divnoj atmosferi i obožavamo što smo u Beogradu - rekli su mladi slovenački muzičari.

Polaznici Filhademije će zajedno sa muzičarima Beogradske filharmonije izvesti Prvu Betovenovu simfoniju i Bartokov Koncert za orkestar.

Pored novih generacija muzičara, Beogradska filharmonija pruža jedinstvenu priliku mladim dirigentima. Za njih će u decembru biti organizovane audicije za međunarodni masterklas “Dirigentski forum”, koji će predovoditi šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc, u junu 2018.
 

makonda-tracker