ArtLink Balkan mladih virtuoza

Lukaš Pohunek: Koncert koji će vas osvojiti

0

Nakon sjajnog koncerta "ArtLink Balkan mladih virtuoza" sa čuvenim čelistom Ištvanom Vardaiem na završnici ArtLink festivala i masterklasa čuvene poljske violinistkinje Marije Mahovske, projekat "Balkan - Višegrad scena za mlade" nastavljamo gostovanjem slovačkog dirigenta Lukaša Pohuneka.
 

foto: Promo
foto: Promo

Mladi dirigent Lukaš Pohunek koji trenutno živi i radi u Londonu, poslednji je evropski student maestra Kurta Mazura i jedan je od predvodnika svoje generacije. Razvio se kao snažan dirigent i nastupao sa mnogim vrhunskim vodećim orkestrima i zvezdama.

 

Sarađivao je sa "MSM" simfonijskim orkestrom u Njujorku i "Lajpciger" simfonijskim orkestrom, stalni je gost dirigent "Slovačke Simfonietta Žilina", Slovačke državne filharmonije "Košice" i Poljske državne filharmonije "Zielona gora". Bio je angažovan kao asistent dirigenta u Slovačkom narodnom pozorištu u Bratislavi. Sa Rumunskom državnom filharmonijom Oltenia u Krajovi debotivaao je 2016. godine, a 2018. godine očekuje ga saradnja sa Slovačkom filharmonijom u Bratislavi. Druga evropska koncertna angažovanja Lukaša Pohuneka uključuju nastupe sa "Janaček" filharmonijom iz Ostrave, Katalonijskom simfonijom mladih, Češkom filharmonijom "Teplice", Orkestrom "Penderecki" iz Krakova, Hrvatskim kamernim orkestrom iz Zagreba, Orchestra della Fondazione Bulgaria Classic Siena, Akademskim kamernim orkestrom "Praški solisti" i "Moravijskom simfonietom" iz Ostrave. Kao solo trubač nastupao je sa Slovačkom filharmonijom, Bohuslav Martinu filharmonijom Zlin, Bratislava Conservatori simfonijskim orkestrom, Janaček filharmonijom Ostrava i Slovačka Sinfonietta Žilina.

Projekat „Balkan - Višegrad scena za mlade“ mladim, talentovanim muzičarima, učenicima muzičkih škola i studentima muzičkih akademija, gudačkog odseka, iz regiona (Crna Gora, Makedonija, Bosna i
Hercegovina, Albanija i Srbija) pruža mogućnost za usavršavanje sa mentorima iz Evrope, rad u ansamblima i nastupe sa sjajnim muzičarima. Lukaš Pohunek održaće u Beogradu majstorski kurs za mlade talente iz Srbije, Crne gore, Bosne i Hercegovine, od 30. novembra do 3. decembra 2017. godine. Ansamblu ArtLink Balkan mladi virtuozi Lukaš Pohunek biće dirigent na koncertu u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, u petak. 1. decembra 2017. godine, solista Vuk Ovaskainen, violončelo, a internacionalni gost mladi pijanista Laurentz Ferdinand Eigner. Program: Hajdn, Bah i Bartok. Ulaz slobodan.

Ansambl "ArtLink mladi virtuozi" nastavlja svoje koncertne aktivnosti u toku sledećeg meseca i već 6. decembra 2017. godine, u 19h, nastupiće na Zimskim Zmajevim dečijim igrama u Novom Sadu, u Gradskoj kući.

makonda-tracker