kultura

450 godina od rođenja Monteverdija: Premijera opere Orfej u Beogradu

0

Izvođenjem opere Orfej Klaudija Monteverdija, kojom se obeležava 450 godina od njegovog rođenja i 410 godina od izvođenja ovog dela na dvoru Mantovskog vojvode Gonzage.

foto: Promo
foto: Promo

Ovo je treća koprodukcija Opere i teatra Madlenianum i Nove beogradske opere, koje sarađujući žele da plasiraju retko izvođena barokna dela, a premijera opere Orfej, koja će se desiti u subotu 18. novembra na Velikoj sceni Madlenianuma je praizvedba u regionu. Generalni direktor Andreja Rackov je istakao da je ovo ekskluzivitet s obzirom da se opera izvodi na istorijskim instrumentima. Daniel Pfluger je istakao da je on delu prišao na istorijski način i da mu je želja bila da publiku uvede u jedan novi svet i dočara atmosferu izvođenja opere pre 410 godina. Umetničko vođstvo predstave Predrag Gosta i Marijana Mijanović su istakli da je "Orfej" izuzetno delo za istoriju pozorišta i žanra, i da je prvo značajno delo operskog žanra.

 

foto: Promo

U ono vreme izvođenje ove opera je bilo revolucionarno jer je nezamislivo bilo pre 410 godina iskazati osećanja kroz muziku. Upravo zbog toga je za ovo delo bilo teško naći muzičare na originalnim instrumentima i pevači koji su fleksibilni.

 

Predrag Gosta je kazao da je pred Novom beogradskom operom trenutak koji će obeležiti istoriju klasične muzike u Beogradu.

- Naša želja je da publici u ovako sjajnoj operi predstavimo ljude koji su napravili ogroman uspeh u inostranstvu. Jedan od njih je i Nikola Diskić koji će pevati naslovnu ulogu u "Orfeju". Sjajni istrumentalisti će pratiti pevače na sceni. Istrimentalni ansambl sastavljen je od naših I stranih muzičara smešten je na sceni sa leve i desne strane, baš kao što je to bio slučaj pre 410 godina u Mantovi. Imaćemo set istrumenata među kojima su prava italijanska čembala kao što je to Montevrdi zamislio i jako smo ponosni na to - kazao je Gosta.

 

foto: Promo

Nikola Diskić, bariton koji se pojavljuje u ulozi Orfeja već dugo gradi svetsku karijeru u Nemačkoj, a ovo će mu biti prvi nastup u jednom operskom delu na srpskoj sceni.
 

makonda-tracker