Večiti šarmer

Zvonko Bogdan od jedne gospođe dobio buket cveća: Emotivno putovanje kroz prošlost sa kraljem ravničarske šansone (FOTO)

0

Zvonko Bogdan u subotu uveče održao je koncert pred ispunjenom velikom dvoranom Sava centra, gde je sa svojim tamburašima priredio Beograđanima muzičko putovanje "od Visokih Tatri i Karpata do Balkana".

foto: Teodora Ćirić
foto: Teodora Ćirić

Koncert nazvan po jednoj od njegovih neprolaznih pesama "Ne vredi plakati", Zvonko je kao i toliko već puta u Sava centru, i ovaj put sjajno koncipirao kao šetnju kroz "pesme, pisme i pjesme", odnosno kroz bogatu muzičku, vekovnu zaostavštinu ovih prostora. Euforični aplauzi, sve jači posle svake pesme, najbolje govore u prilog tome.

 

Tradicija je i da njegovi koncerti počinju petnaestominutnim instrumentalnim izvođenjem tamburaškog orkestra, pa se tek onda Zvonko priključi na bini, te je tako, sasvim očekivano, bilo i ovoga puta.

Dobro veče, dragi domaćini, dobro veče, dragi gosti. Dobro veče, Beograde, dobro veče, Vojvodino. Dobro veče svim žiteljima države Srbije. Čast mi je velika ponovo biti ispred vas", u gospodskom maniru se obratio Bogdan na početku koncerta, da bi notna plovidba panonskom ravnicom započela pesmom za koju je stihove napisao Šandor Petefi, "Ako si ti pupoljak".

foto: Teodora Ćirić

Večiti šarmer Zvonko je očas posla osvojio srca dama u publici, pa je već posle druge pesme, "Na te mislim kada zora sviće", od jedne gospođe dobio buket cveća.

Svaka Vam čast, eto meni iznenađenja", uz osmeh je stari džentlmen prihvatio neočekivan dar.

Uz uvek nadahnute priče koje na neke davne dane posete i koje se srcem osete, nizalo se sve ono što Zvonkovo stvaralaštvo čini posebnim "Ej, salaši na severu Bačke", "Govori se da ne varaš", "Neko sasvim treći", "Kad se mesec sprema na spavanje", "Kad sam bio mlađan lovac ja"...

 

Izneo je Bogdan i, mnogima, verovatno nepoznat podatak - da rumunska narodna pesma koju u njegovom izvođenju znamo kao "Kada padne prvi sneg", ima i svetsku rok verziju još iz pedesetih. Snimio ju je čuveni gitarista Les Pol (Paul), pod nazivom "Johnny Is the Boy For Me".

 

"Kolo iz 12 durova" je, takođe, nešto što je nezaobilazno, i to kad se koncerti približavaju kraju, te Zvonko tom prilikom ponovo u prvi plan istakne virtuoznost svojih tamburaša koji ga, kako kaže, "bolje prate nego beogradska policija".

 

1 / 8 Foto: Teodora Ćirić

 

U tom delu, osvrćući se na savremeni repertoar, posebno imaju pesme pop autora koje su zahvaljujući Zvonkovim izvedbama "ušle u kafanu" i kojima je dao prepoznatljivu boju - "Vratiće se rode" i "Ko te ima, taj te nema.

"Svirci moji, valja poći, i noć ima kraj..." - uz pesmu simboličnog teksta velikan panonske muzike je završio još jedno veličanstveno muzičko veče u Beogradu.

makonda-tracker