Darko Rundek najavio novi album

0
Darko Rundek objaviće sredinom novembra sa svojim Cargo trijom novi album Plavi avion, a u petak je objavio sa njega prvi singl, poučnu pesmicu o kraju kapitalizma Para ljude vara.

Para ljude vara je prvi u nizu najavnih singlova za album Plavi avion sa 12 pesama, koji Rundek još snima u studiju Partyzan u Puli. Osim što je to naslov jedne od pesama na albumu, Plavi avion (Blue Plane) asocira na svojevrstan visinski bluz, i više govori o duhu, nego o muzičkoj formi albuma. Na albumu će biti dugačkih i kratkih pesama, veselih i tužnih, ozbiljnih i smešnih – rundekovskih, i puno uzbudljive svirke.
Muziku i stihove Para ljude vara napisao je Rundek, a aranžman i izvedba je Rundek Cargo Trio, koji čine gitarista i pevač Rundek, violinistkinja Isabel i pijanista Dušan Vranić-Duco, koji se oprobao i na harmonici, udaraljkama, elektronskim zvukovima i pevajući.
Pesma je snimljena u studiju Partyzan u Puli u maju, a Rundek i njegov Cargo trijo objavljuju je sada krajem leta, jer letovanjem i početkom školske godine poharani lični i porodični budžeti teraju na razmišljanje o smislu novca, kapitalizma i potrošačkog društva. Ako je radnička klasa početkom osamdesetih otišla u raj potrošačkog društva, sad potrošači kreću u raj odgovornog kolektivizma (ili kakvo već ime dobije to teško zamislivo društvo koje vodeći princip uzimanja zamenjuje vodećim principom davanja). Ali nisu baš sigurni je l' to samo šala ili nečija podvala.
Prethodni Rundekov studijski album (sa Cargo orkestrom) bio je MHM A-HA OH YEAH DA-DA (2006), mada je potom objavio i muziku iz pozorišnih predstava Balade Petrice kerempuha i Brod za lutke, kao i Live u Domu omladine (izdanje Long Play-a 2008).

Pesmu Rundek Cargo trija možete poslušati premijerno na:

http://www.index.hr/xmag/clanak/premijerno-poslusajte-novi-singl-darka-rundeka-para-ljude-vara/512753.aspx


makonda-tracker