Tenori di Bitti i Baklava bend na koncertu Biljane Krstić

0
Pevačica Biljana Krstić i Bistrik Orchestra prirediće nesvakidašnji koncert u Sava centru 18. septembra na kome će gostovati vokalni kvartet sa Sardinije Tenori di Bitti i Baklava bend iz Makedonije
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Bilja Krstić i Bistrik Orchestra na izvoru tradicionalnog muzičkog predanja, razmeđi Istoka i Zapada, svojim umetničkim radom pružaju svetu novu muzičku sliku svoje zemlje, jer predstavljaju jedan od najuspešnijih srpskih izvoznih projekata i jedan od najpoznatijih evropskih World Music sastava.

Na tom putu pobudili su interesovanje umetnika koji se godinama bave takođe promocijom tradicionalne muzike. Tako je i ostvarena uspešna saradnja sa vrhunskim instrumentalistima i pevačima koji su uključeni u realizaciju ovog koncerta.

Pevanje više tenora zajedno je jedno od najstarijih načina pevanja na Mediteranu. Istorija pominje da ova vrsta polifonog pevanja ima korene stare više od 3000 godina. Zato je jedinstvena interpretacija kvarteta Tenori di Bitti pod zaštitom UNESCO-a u kategoriji glasovne baštine. Dobitnici su brojnih priznanja, između ostalog i najvrednije nacionalne nagrade RAI TG3 za izvođenje autentičnih napeva, kao i Premio Maria Carta za tradicionalnu muziku. Tenori di Bitti dugi niz godina neguju specifično pevanje, blisko našoj starijoj tradiciji. Muzički putevi ovog ansambla već su se ranije ukrštali sa Biljom Krstić i Bistrik Orchestra. Upravo iz te saradnje, i na zajedničkim elementima tradicionalnog pojanja, potiče i pesma Devojka se suncu zamerila koja će bila izvedena a cappella sa ženskom postavom Bistrik Orchestra.

Grupu Baklava iz Makedonije koja je osnovana 2005. godine čine ženski vokal , dva žičana i jedan udarački instrument. Jednostavno i nepretenciozno, oni otkrivaju tajne recepte muzičkih delikatesa sa različitih prostora.

Cena ulaznica koje se mogu kupiti na blagajnama Sava centra i Bilet servisa iznosi 800, 1000 i 1200 dinara. Samo na blagajni Sava centra uz indeks, đačku knjižicu ili dopis, nudi se poseban popust po specijalnoj ceni od 300 dinara.

makonda-tracker