49. BEMUS

Ulaz na koncert je slobodan: Priznati violista Dejan Mlađenović izvešće zahtevan umetnički poduhvat

0

U petak 13. oktobra, u Svečanoj sali Skupštine grada od 20 sati, publika BEMUS-a biće u prilici da čuje koncertno izvođenje dela za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi, što je veoma redak podvig i u internacionalnim okvirima. Ovaj zahtevan umetnički poduhvat izvešće naš priznati violista Dejan Mlađenović.

foto: Promo
foto: Promo

Tokom poslednjih deset godina, Mlađenović je održao više od 150 koncerata kao solista, nastupajući sa mnogim značajnim kamernim ansamblima, simfonijskim orkestrima i poznatim pijanistima u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su Salle Gaveau u Parizu, Wigmore Hall u Londonu, Hollywell Music Room i Jacqueline du Pré Music Building u Oksfordu, Sala Čajkovski u Moskvi...

 

Između ostalog, u više navrata je sa poznatim dirigentima izvodio neke od najznačajnijih koncerata za violu nastalih tokom 20. i 21. veka kao što su koncerti Alfreda Šnitkea, Gije Kančelija, Kšištofa Pendereckog ali i naših kompozitora - Ivane Stefanović, Ivana Jevtića i Vlastimira Trajkovića.

Pored aktivne karijere koncertnog soliste, Dejan Mlađenović je redovni profesor viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u čijoj klasi je diplomiralo, magistriralo i svoje doktorske umetničke projekte odbranilo više od četrdeset studenata.

makonda-tracker