Utorak, 24. oktobar 2017. u 20:00

Proverite kuda vas vode flamenko džez vizije 21. veka!

0

Dve generacije sjajnih inovatora i flamenko majstora po prvi put u Srbiji u Velika sali Doma omladine Beograda

foto: Promo
foto: Promo

Javier Colina & Josemi Carmona feat. Bandolero (Španija). Veče flamenko džez vizija kao ekskluzivan uvod u program 33. Beogradskog džez festivala, koji se od 26. do 30. oktobra održava u Domu omladine Beograda i Sava centru.

 

Koncert je realizovan u saradnji sa Ambasadom Španije i Institutom Servantes u Beogradu.

foto: Promo

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 500 dinara.

Susret Hozemija Kamone i Havijera Koline u projektu “De Cerca” obeležava savršenstvo saradnje dvojice majstora muzike, energični i dubok dijalog koji pojačava prisustvo Bandolera na udaraljkama. Na repertoaru će biti popularne kompozicije i Hozemijeve numere, u kojima je efektno uspostavljena mešavina različitih žanrova – džeza, flamenka i druge latinoameričke muzike.

Hozemi Karmona, rođen je u Madridu 1971. godine i smatra se jednom od najvažnijih figura španske muzike novijeg doba. Virtuoz na flamenko gitari, kompozitor i producent sa scene “novog flamenka”, stvaralac duboko ukorenjen u tradiciji – njegov otac, Pepe Habičuela, jedan je od najpoznatijih flamenko gitarista, dok je porodica Karmona jedna od najvažnijih dinastija ovog muzičkog pravca.

“Umetnik koji je u stanju da promeni pogled na gitaru 21. veka”, rekao je o njemu svojevremeno Pako de Lusija (Paco de Lusia). Hozemi je neobuzdani duh i njegova široka interesovanja obuhvataju različite muzičke stilove što ga dovodi do saradnje sa tako različitim legendarnim muzičarima kao što su džez basista Dave Holland, indijsko – britanski multiinstrumentalista Nitin Sawhney, norveški pijanista i producent Bugge Wesseltoft. Muzičku karijeru počeo je u četrnaestoj godini nakon što se pridružio grupi Ketama - jednom od najuticajnijih i najrevolucionarnijih bendova španske muzike, koji je svojih 14 albuma rasprodao u više od million primeraka. Karmona je svakako važna figura moderne istorije španske gitare i flamenka - bio je dva puta nominovan za Latin Gremi nagradu i svirao je u legendarnom filmu “Flamenco, Flamenco” Karlosa Saure (Carlos Saura).

foto: Promo


Havier Kolina jedan je od najistaknutijih savremenih španskih muzičara, sjajni kontrabasista koji je nastupao sa legendama džeza, od Dizi Gilespija do Džordža Bensona do najvećih imena flamenka i latino džeza: Chucho Valdez, Jerry Gonzales, Perico Sambeat, Jorge Pardo, Tomatito, Pepe Habichuela, Diego El Cigala i Enrique Morente. Rođen u Pamploni 1960. godine, ovaj pijanista i kontrabasista postao je poznat početkom devedesetih po svojim projektima u kojima uglavnom kombinuje džez i flamenko.

Hoze Ruiz Bandolero istaknuti je španski perkusionista. Rođen je u Madridu 1976. godine, a svoju karijeru je počeo prateći flamenko igrače kao što su Joaquin Cortes, Antonio Canales, El Grilo i Merche Esmeralda. Radio je sa najboljim flamenko umetnicima i džez muzičarima, ali mu je posebno važna saradnja sa perkusionističkom postavom Echegaray.
 

foto: Promo

Prema mišljenju Hozemija Karmone, tradicionalne verzije ili fuzije flamenka sa drugim muzičkim oblicima samo su drugačije forme doživljavanja flamenka: “Fasciniran sam klasičnim flamenkom, koji uvek dolazi iz srca - ne koristim reč “čisto”, jer sve što je čisto, dolazi iz srca”.


Proverimo kuda nas vode flamenko džez vizije 21. veka!

makonda-tracker