in memoriam

„S ljubavlju našoj tetka Danki" Koncer filharmonije mladih Borislav Pašćan u znak sećanja

0

Subota, 7.oktobar (20.00) na Velikoj sceni biće održan koncert Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ u znak sećanja i poštovanja na dugogodišnjeg umetničkog direktora tog orkestra gospođu Danicu Tomković (1939-2017).

foto: Promo
foto: Promo

Subota, 7.oktobar (20.00) na Velikoj sceni biće održan koncert Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ u znak sećanja i poštovanja na dugogodišnjeg umetničkog direktora tog orkestra gospođu Danicu Tomković (1939-2017).

 

 

U okviru programa biće izvedene kompozicije koje su Danki bile posebno drage, kao što su „Pa-de-de“ i „Valcer cveća“ iz čuvenog baleta Petra Iljiča Čajkovskog „Krcko Oraščić", „Vokaliza" Sergeja Rahmanjinova, adađo iz „Spartaka" Arama Hačaturjana, jedan od najlepših simfonijskih stavova – „Adađeto“, iz Pete simfonija Gustafa Malera...


Publika će moći da čuje i Mokranjčevu „Heruvimsku pesmu” za koju je gospođa Tomković uradila aranžman za gudački orkestar.
U orkestru Filharmonije mladih te večeri nastupiće članovi svih generacija od samog osnivanja do danas.


Uvodnu reč daće upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić.
Tokom izvođenja muzičkih numera, biće emitovani specijalni video materijali sa Dankinim slikama iz 40-togodišnje istorije Filharmonije mladih kao i video snimci sa sećanjima istaknutih članova tog orkestra.
Ulaz je slobodan.


Ovim nastupom, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, jedina omladinska filharmonija koja radi u Beogradu, započinje ciklus koncerata kojima će obeležiti 40 godina neprekidnog postojanja i rada. Osnovana je 1978. godine na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.


Datum osnivanja je ujedno i datum prvog koncerta u Domu omladine - 17. januar 1978. godine.
Tokom dosadašnje istorije, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabeležila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja. Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu.

 

 

Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija.
Maestro Đorđe Pavlović je osmi dirigent od osnivanja orkestra.
Danica Tomković je preminula 11. aprila ove godine u Beogradu u 78. godini.
U Narodnom pozorištu u Beogradu, bila je zaposlena u periodu od 1959. do 1994. godine. Počela je kao član Hora, a potom je godinama sa velikim uspehom radila kao umetnički savetnik Opere i Baleta Narodnog pozorišta.
U sektoru marketinga, takođe, sa izuzetnim rezultatima u radu, više od decenije obavljala je poslove menadžera za odnose sa javnošću.
Od 1962. do 1989. u operskim predstavama Narodnog pozorišta tumačila je 35 različitih uloga drugog i trećeg faha.


Muzikološko znanje stekla je od prof. Muzičke akademije Petra Bingulca, Nikole Hercigonje… a u Narodnom pozorištu uz Branka Dragutinovića, Oskara Danona, Dragana Lisca...


Završila je dva odseka pevanja u srednjoj muzičkoj školi "Stanković". Na FMU studirala muzikologiju i pevanje i stekla status magistra 1969. godine.
Najkvalitetniju kvalifikaciju rada sa Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“ dobila je od direktora Opere Narodnog pozorišta Jovana Šajnovića u filmu povodom 30 godina rada Filharmonije mladih, emitovanom više puta na Radio televiziji Srbije.


Funkciju umetničkog direktora Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ obavljala je punih 36 godina - od 1981. do smrti.
Dobitnik je Zlatnog Beočuga za trajni doprinos kulturi Beograda koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednice Srbije.


Kremirana je 20. aprila na Novom groblju u Beogradu.

makonda-tracker