50 originalnih pesama

Najveći hitovi legendarnog Mikija Jevremovića u novom box set izdanju

2

Sa velikim poštovanjem prema liku i delu Mikija Jevremovića Jugoton - Croatia Records predstavlja box set izdanje koje je obogatilo ediciju “50 originalnih pesama”.

foto: promo
foto: promo

 

Na ovom izdanju svoje mesto pored nezaboravnih hitova pronašle su i dve zadnje pesme “Vrata srca” i “Poslednja pesma” ( Sipaj još jednu), koje će od sada umetnikovu legendu čuvati zajedno sa ostalim hitovima.

 

Box set izdanje sadrži knjižicu sa tekstovima Siniše Škarice koji svedoči o velikoj i bogatoj karijeri i Natalije Cajić koji govori o pevačevim dolascima u Jugoton i danu kada je doneo zadnje pesme toj diskografskoj kući, za koju je snimio brojne hitove. Svim srcem je želeo da te dve pesme što pre nađu put do publike.

 

Prisećajući se snimanja, autor numere „Poslednja pesma“ ( Sipaj još jednu) i pevačev prijatelj kaže:

 

- Miki mi je jednom prilikom odrecitovao tekst pesme “Vrata srca”, rekao je da želi da ona bude tamburaška i da mora da nađe tamburaše za tu priliku. Odmah sam ga upoznao sa Markom Lazovićem koji je virtuoz na žičanim instrumentima, pogotovo na tamburama.Tako je počela saradnja i druženje, a pesma “Vrata srca” je polako nastajala. Nekako u isto vreme nastala je i “Poslednja pesma (“Sipaj jos jednu)”. Miki je oduvek želeo da ima svoj studio, gde može da dođe i ode kada god poželi, bez ikakvog opterećenja. Ta mu se želja ispunila u Markovom studiju. Tamo se osećao kao kod kuće, neopterećen vremenom i materijalnim izdacima. Nekada smo dolazali na snimanje, a susreti bi prolazili u ćaskanju.

 

Posle Mikijeve smrti Slobodan je zamolio Zorana Jevremovića, pevačevog brata koji ga je bezbroj puta pratio na koncertima da otpeva prateci vokal.

 

- Odmah je pristao i sa tugom, ali i sa velikim ponosom. Njihovi glasovi, iako razliciti (jedan je tenor, drugi bariton), uvek su se dobro slagali, a u ovoj pesmi, čini mi se najlepše zvuče. Vokale je otpevala i Mikijeva ćerka Jelena, te su ove dve pesme postale muzičke priče iz umetničke porodice Jevremović - kaže Stoković.

 

Jevremović je bio jedan od najpopularnijih pevača zabavne muzike na ovim prostorima. Miljenik svih, a naročito ženskog dela publike, isticao se glasom koji je bio „gotovo uvek na rubu jecaja“ i velikom hrabrošću

eksperimentisanja u različitim muzičkim žanrovima, uz zadržavanje

„umetničkog integriteta“. Karijeru je započeo prepevima poznatih svetskih hitova, da bi preko originalnog grčkog sirtakija, starogradskih pesama i romansi, postao kralj zabavnog popa.

 

Početak karijere obeležile su pesme "Mama", "Korina" i "Osamnaest žutih ruža", a kasniji hitovi bili su "Ako jednom vidiš Mariju", "S kim si kad je tužno vreme" i "Pesnikova gitara". S pesmama "Pijem“, "Umreću bez tebe", "Šta da mu kažem" i "Lastavica gnijezdo vila" odneo je pobedu na festivalu zabavne muzike "Pesma leta", a pesma "Ludo more" sa Splitskog festivala postala je antologijska. Za karijeru koja je trajala preko 50 godina, milionske tiraže na prostorima bivše države, brojna priznanja i nagrade zaslužni su i hitovi "Meseče, ti stari druže", "Adio", "Grkinja", "Staro vino", "U kamenu pesma piše", "Jedina moja" „Narcisi plaču, ljubavi“, „Zašto nestaje sjaj“, te mnogi drugi. Miki Jevremović posebnu pažnju posvećivao je nastupima pred publikom, a iza njega su brojni festivali širom cele regije.

makonda-tracker