Braća Bojki u Beogradu

0
Posle pet godina vokalni kvartet Braća Bojki nastupiće u Kolarčevoj zadužbini 11. septembra u 20 časova, a ulaznice za koncert su u prodaji od 1. septembra

Kvartet Braća Bojki (The Bolyki Brothers) je najpoznatiji mađarski vokalni a cappella sastav. Pevajući zajedno već više od 20 godina, cenjeni su u svetu džeza i popa, ali i klasične muzike. Kao instrumentalisti, nastupaju sa ansamblima kao što su Budimpeštanski festivalski orkestar, Esterházy Ensemble (Beč), Kamerni orkestar Erkel Ferenc (Budimpešta) i Back II Black.

Kao vokalni a cappella sastav, braća Andraš, Balaš, Đerđ i Laslo Bojki prvi put su nastupili na festivalu u Nemačkoj 1988. godine. Tokom narednih godina, održali su više od 100 koncerata gospel muzike u Nemačkoj i učestvovali u snimanju dva kompakt diska. U Mađarskoj nastupaju pred prepunim koncertnim dvoranama kao što su Millenáris Teátrum, Kongresni centar, Palata umetnosti ili Sportska arena u Budimpešti. Njihov jedinstveni zvuk, fini humor i prirodno vladanje scenom uzdigli su ih za kratko vreme do statusa zvezda u Мađarskoj i inostranstvu.

Braća Bojki postigli su ogroman uspeh na Međunarodnom takmičenju a cappella ansambala Vokal Total u Gracu (Austrija) 2005. godine, gde su osvojili prvu nagradu u kategoriji jazz muzike, drugu nagradu u kategoriji gospel ansambla, kao i Zlatnu diplomu žirija i dve nagrade publike. Time su ujedno postal najuspešnija grupa u istoriji ovog takmičenja.

Braća Bojki su gosti renomiranih jazz i a cappella festivala u Beču, Gracu, Milanu, Amsterdamu, Beogradu, Ljubljani, Minhenu itd., nastupali su u Katedrali  Saint-Sulpice u Parizu i dva puta su učestvovali na manifestaciji ProChrist, najvećem evangelističkom festivalu u Evropi (2005. u Minhenu i 2009. u Šemnicu – tom prilikom nastupili su pred deset hiljada posetilaca, a njihov concert uživo su prenosile televizijske stanice širom Evrope).

Godine 2007. imali su jednomesečnu turneju u SAD na kojoj su održali 25 koncerata gospel muzike u gradovima od Filadelfije do Orlanda, a takođe su pevali i u Diznilendu. U leto 2008. pozvani su da gostuju u Kini, gde su oduševili publiku u Šangaju i drugim gradovima.

Sarađivali su sa drugim slavnim umetnicima kao što su Al Di Meola, Džoni Keš ili The Holmes Brothers koji su nekoliko puta proglašeni za blues grupu godine u SAD.

Do sada su objavili tri albuma (The Fruit of the Spirit - 2002, Hová mész te kis nyulacska - 2003, Power - 2009), i snimili su još dva CD-a za inostrane izdavače. Najveći izdavač gospel muzike u SAD (Daywind Records) ih je pozvao da učestvuju u snimanju tribute albuma legendi gospel muzike Ajri Stenfilu.

Ovoj grupi 2008. godine priključuje se Lajoš Havaš. Svojim izvođačkim talentom i humanim karakterom, odlično se uklopio u visoke umetničke standarde kvarteta Braća Bojki.

Svaka kupljena ulaznica učestvuje u izvlačenju senzacionalnih premija – 3 puta po 2 VIP ulaznice za koncert Njujorške filharmonije na zatvaranju BEMUS-a 24. oktobra.

Pogledajte nastup kvarteta Braća Bojki:


 

TAGOVI: koncert
makonda-tracker