kultura

Hor Glinka otvara 49. BEMUS

0

Koncertom duhovne i svetovne muzike, Državni akademski hor Glinka iz Sankt Peterburga i dirigent Vladislav Černušenko, otvoriće 49. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, 11. oktobra u Zadužbini Ilije M. Kolarca, sa početkom u 20 časova.

foto: Promo
foto: Promo

 

Hor Glinka je jedan od najdugovečnijih svetskih ansambala, čija se istorija proteže više od 500 godina unazad. Tokom vekova, hor je s ponosom predstavljao rusku vokalnu umetnost i van granica domovine, prateći ruske careve na njihovim putovanjima po Evropi, a takođe je učestvovao u carskim svečanostima povodom osnivanja Sankt Peterburga 1703. godine.

 

U novijoj istoriji sa horom su sarađivali neki od najpoznatijih ruskih umetnika – Dmitrij Bortnjanski, Mihail Ivanovič Glinka, Nikolaj Rimski-Korsakov i drugi.U vreme SSSR-a hor je ostaje na vodećem mestu u kulturnom životu zajednice.

 

Vladislav Černušenko, Narodni umetnik Rusije, neprekidno vodi hor Glinka od 1974. godine. Hor Glinka i maestro Černušenko decenijama oduševljavaju publiku svojim pažljivim i emotivnim interpretacijama ruske muzičke baštine. Pored poznatih remek-dela horske muzike, na njihovom repertoaru su često i kompozicije otrgnute od zaborava.

 

makonda-tracker