Sutra počinju jubilarni Dani piva u Zrenjaninu

0
Jubilarni 25. Dani piva počinju sutra 25. avgusta u prestonici Banata Zrenjaninu, gde će do 29. avgusta Zrenjaninci i njihovi brojni gosti imati priliku da besplatno slušaju neke od najboljih bendova uživo, poput velike Riblje čorbe, legendarne Pekinške patke,

Glavni muzički program odvijaće se na zrenjaninskom Žitnom trgu gde će u sredu od 20:30 prvi nastupiti američki bend Stereotype i beogradski alternativni E-Play, pre zvaničnog otvaranja 25. Dana piva koje je na redu od 22.30.

Slede Letu štuke, poznate po hitovima Pero papacoder, Tesla i Paranoja. Tu je i Sunce, duet sa Darkom Rundekom, za koga su Sarajlije na ovim prostorima autorski najjači bend koji se pojavio u ovom stoljeću. Na prvom koncertu u Beogradu prošlog marta u Domu omladine, Štukama su gostovali njihovi veliki poštovaoci glumci Žika Todorović i Sergej Trifunović, što je zabeleženo spotom Mali. Treći fan je glumac Branislav Trifunović vlasnik proročanskih reči:

- Letu štuke su najveći ex-Yu bend. Oni koji nisu obavešteni o tome nadam se da će uskoro biti.

Glavne zvezde prve večeri su ipak legendarni novosadski pankeri Pekinška patka, koja je posle 29 godine u junu održala spektakularno dobre povratničke koncerte u Beogradu i Zagrebu (ispunjena bašta Studentskog kulturnog centra i klub Bugulu). Za pevača Nebojšu Čonkića-Čontu i drugove Zrenjanin će biti najveći (po broju publike) nastup u ovoj godini, u kojoj obeležavaju tri decenije kultnog singla Bila je tako lijepa.

- Mi smo na turneji koja se zove Četiri P: Pekinška patka prži ponovo. Svi pankeri vole pivo, kao i svi normalni ljudi bez obrzira što se stomačić stvori. Biće piva, biće panka, mi ćemo pržiti jedan sat pošteno. Pošto su na Danima piva uz nas Orthodox Celts, Letu štuke i Goblini, to bi kratko nazvao Šutka u Beckereku - poručuje Čonta.

Drugo veče 26. avgusta pripada etno izvođačima. Prva je grupa Vrelo iz Rume, koja efektno spaja žensko pevanje i savremenu alter-rok ritam sekciju. Došli su do drugog mesta BBC-ijevog takmičenja The Next Big Thing 2007. Posle njih sledi etno pevačica na svetskom glasu Bilja Krstić i njen orkestar Bistrik, i romska pevačica iz Makedonije Esma Redžepova.

U petak 27. avgusta svira zrenjaninski gitar-pop sastav Oružjem protivu otmičara, izvodači irske muzike Ortodox Celts i šabački pankeri Goblini, koji su pre nekoliko dana u rodnom gradu održali povratnicki koncert posle devet godina neaktivnosti.

- Naravno biće to oko sat vremena hitova, uz možda dva manje poznate pesme da bude malo raznolikije. Mi smo kućna varijanta svih pivskih festivala, jer nas prati usud Drinking Song. To nam je bio prvi hit sa kojim smo se probili. Ipak, nije mi žao što smo je snimili. Uvek je jedna pesma ta koja obeležava karijeru jednog benda. Izgleda da je u našem slučaju to Drinking Song - poručuje frontmen Kelta Aca Seltik.

Četvrte večeri nastupaju bendovi Mali princ, Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, Kiki Lesendrić i Piloti i Šišarke.

Blaža je kao čest gost Dana piva rekao da se nada da će im najbolja svirka biti upravo na jubilarnim Danima piva, gde će im se kao gost priključiti i zrenjaninski andergraund muzičar Panta Šiklja Nafta.

- Mnogih se nastupa ne sećam pošto sam pio. Došao sam u krizu godina, ostavio sam žene i alkohol i bavim se zdravim životom. Kljunovi dolaze ponovo u Zrenjanin, postajemo tradicija, i nadam se da ćemo ove godine nadmašiti sve prethodne nastupe - najavljuje Blaža.

Završno veče 29. avgusta pripada bendovima Kvazar, Branimir i neprijatelji, Santos braders (Brothers) i instituciji srpskog i jugoslovenskog rokenrola Ribljoj čorbi, kojoj je ovo, neverovatno ali istinito, prvi nastup na Danima piva, a nisu svirali ni u Zrenjaninu poslednjih nekoliko godina.

Festival organizuje grad Zrenjanin i Turistički centar Zrenjanina, uz podršku Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine. Programske lokacije festivala nalaze se na Žitnom trgu, Trgu dr Zorana Ðindića, Trgu slobode, u Tiršovoj ulici (Stara pijaca), u Gradskoj bašti i u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića. Tradicionalni zabavno-turisticki festival, koji je odavno probio sve okvire lokalnog karaktera, i ove godine nudi bogatu muzičku i kulturno-umetničku ponudu.

Stecište najvećeg broja posetilaca tokom pet dana održavanja Dana piva, predstavlja Žitni trg, na kome su rasporedeni štandovi pivara učesnika koji će točiti preko 20 vrsta piva.

Autentični identitet 25. Dana piva ogleda se u tradicionalnoj, domaćinskoj atmosferi, smeštenoj u Tiršovoj ulici (lokacija Stare pijace), u znaku Sime Cacina, zaštitnog lica i maskote zrenjaninskih Dana piva. Na sceni Sima Cacin i gostima Panonskog dvorišta, tokom pet večeri festivala, pored tradicionalnog programa Internacionalnog festivala folklora Lala biće i Festivala tamburaša Prim za primom, festival sa pivom, u okviru kog će nastupati renomirani tamburaški sastavi, predstaviće se i Ženski harmonikaški sastav Meškarke, Zvonko Bogdan, klapa Volosko, duo Selimova-Želceski i mnogi drugi.

Na Trgu slobode, tokom nedelju dana (subota, 21.- subota, 28. avgust), u okviru manifestacije 25. Dani piva, biće predstavljen gradski projekat Zrenjanin - Evropska prestonica kulture 2020. godine. S obzirom na činjenicu da će se Grad kandidovati za dobijanje prestižnog zvanja Evropska prestonica kulture, ovom prilikom biće predstavljeni konkretni ciljevi i dokumenta na osnovu kojih će se izvršiti i sama kandidatura. Tokom večernjih časova na centralnoj bini će se predstavljati različiti kulturni programi u vidu debata, didžej setova, koncerata, performansa, projekcija...

Lokacija Gradske bašte u Gradskoj kući tradicionalno je rezervisana za večeri evergrina, nostalgije, džeza i klasike.

Mesto, koje već godinama predstavlja spontano okupljalište velikog broja gradske omladine, Trg dr Zorana Ðinđića, tokom trajanja 25. Dana piva ponudiće nastupe aktuelnih disk džokeja i ogledaće se u reprodukciji različitih popularnih muzičkih žanrova - house, techno, hip-hop, latin, breakbeat, electro, alternative...

Najmlađu publiku će na Danima piva animirati Kreativni centar CEKOM i novosadska Žuta kuća, koji će svakodnevno nastupati na bini u Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, a nakon dečijeg programa, na istoj bini, održavaće se karaoke takmičenje.

U novoj Hali sportova, tokom realizacije 25. dana piva, održaće se XI INOCOOP - međunarodni sajam inovacija, kooperacije i preduzetništva.

Detaljne informacije o svim programima 25. dana piva u Zrenjaninu, potražite na internet adresi www.danipiva.rs.

makonda-tracker