svaka čast

Premijera u Holandiji: Isidora Žebeljan izvela Tri čudne ljubavi

0

Najmlađi srpski akademik Isidora Žebeljan ove godine je rezidencijalni kompozitor Stift festivala kamerne muzike, jednog od najprestižnijih letnjih kulturnih manifestacija u Holandiji.

foto: Promo
foto: Promo

 

Isidora Žebeljan je ove godine rezidencijalni kompozitor Stift festivala kamerne muzike, jednog od najprestižnijih letnjih muzičkih festivala u Holandiji. Tako je u četvrtak, 24. avgusta, u prepunoj Velikoj crkvi u holandskom gradu Enshede, održana svetska premijera koncerta za violinu i orkestar, pod nazivom Tri čudne ljubavi Isidore Žebeljan. 

 

Ta premijera je centralni događaj ovogodišnjeg Stift festivala. Tri čudne ljubavi su komponovane za fenomenalnog holandsko-britanskog violinistu Danijela Rolanda, prvog violinistu Brodski kvarteta, a kao porudžbina Eduard fan Bejnum Fondacije iz Holandije.

 

Ta fondacija daje porudžbine istaknutim stranim kompozitorima, koji komponuju za prvorazredne holandske muzičare. Danijel Roland, koji je ujedno i umetnički direktor ovog festivala, briljantno je svirao Isidorinu kompoziciju uz pratnju festivalskog orkestra, pod upravom Davida Koena, a publika je izvođače i Isidoru pozdravila ovacijama oduševljenja, tako da je drugi stav koncerta izveden na bis.

 

Narednih dana će u okviru istog festivala biti izvedene još dve Isidorine kompozicije, Sarabanda za klavirski trio i Zujte strune za violinu i klavir, a interpretatori će, pored Danijela Rolanda, biti izuzetni evropski umetnici, poput pijanistkinja Nino Gvetadze (jedne od najvećih zvezda savremenog pijanizma) i Irine Botan, i naše čelistkinje Maje Bogdanović.

 

makonda-tracker