Festival uličnih svirača

Muzika iz celog sveta kao deo atraktivne ponude Gradić festa

0

Ovogodišnji Festival uličnih svirača - Gradić fest biće održan sledeće sedmice, od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, najavljeno je na konferenciji za medije, koja je održana danas u Gradskoj kući u Novom Sadu.

foto: Promo
foto: Promo

 

Program festivala, u proširenoj koncepciji u odnosu na prethodne godine, činiće muzički nastupi, performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umetničke instalacije i intervencije u prostoru, kao i radionice, konferencije, predavanja i organizovani obilasci Podgrađa i podzemlja Petrovaradinske tvrđave.

 

U stranoj selekciji muzičkog programa učestvovaće zanimljivi pojedinci i sastavi iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Nemačke, Austrije, Holandije, Švajcarske, Italije , Slovenije i Libana. Nosioci programa ove godine ponovo stižu iz SAD, zahvaljujući pomoći ambasade ove zemlje u Beogradu, slično kao i prethodnih pet godina, naglasila je ataše za kulturu Ambasade ove zemlje u Beogradu, Erika Kin.

 

foto: Promo

- Naša želja je da, pomažući Gradić fest i druge slične manifestacije, sa narodom u Srbiji podelimo deo bogatstva američke kulture, koja će se ove godine prikazati u izvornom folk obliku - rekla je Kin na konferenciji za medije.

 

Vodeća muzička zvezda Gradić festa će biti Kristofer Pol Steling, autentičan američki trubadur, koji putuje da bi svirao i peva da bi putovao, sa preko 250 nastupa godišnje. Repertoar autorske folk muzike izvodi ekspresivnom pevačkom tehnikom i jedinstvenim fingerpiking stilom sviranja gitare uz pratnju tročlanog sastava violine, kontrabasa i perkusija. Nastupiće u petak 1. septembra, nakon svečane povorke od Trga slobode do Beogradske kapije, koja će tradicionalno otvoriti Gradić fest.

 

Svečanu povorku će predvoditi švajcarski sastav limenih duvača Brass Band Flaach i majstor skulptura od balona Šon Runi. Ostale inostrane zvezde muzičkog programa Gradić festa biće: libanski sastav Love and Revenge koji tradicionalnu muziku Orijenta objedinjuje sa savremenom matricom, berlinskli ulični bend The Trouble Notes, kao i italijanski majstor na srednjovekovnim instrumentima nikelharpa i santur Renco Ruđero, uz slovenačke performere KUD Ljud i ekstremni akrobatski duo Les Dudes. Vodeća imena domaće muzičke selekcije biće: Bojana Vunturišević, Bitipatibi, Hornsman Coyote, Mambo Stars i Luke Black, uz brojne druge, manje poznate izvođače iz zemlje i regiona.

 

foto: Promo

Na značaj Gradić festa za revitalizaciju Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, ali i kompletnu turističku ponudu Novog Sada, ukazao je predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić:

 

- Festival uličnih svirača i Gradić fest postaju brendovi Novog Sada, pa je važan i njihov udeo u dobijanju titule Evropske prestonice kulture 2021. Kao grad kulture, Novi Sad godinama unazad prepoznaje važnost ovog događaja i ulaže u njega. Selidba festivala u Podgrađe je odličan potez, jer znatno doprinosi našem nastojanju da i Podgrađe, kao i Petrovaradinska tvrđava, bude prepoznato kao atraktivna destinacija na turističkoj mapi Evrope - istakao je Jelušić.

 

 

makonda-tracker