Počeo Nišvillie Jazz Festival

0
Otkrivanjem spomenika Šabanu Bajramoviću počeo je tradicionalni dvadeseti i sedmi festival džez muzike Nišville, koji se održava od 12. do 15. avgusta na čuvenoj niškoj Tvrđavi

Velikan romske muzike, Šaban Bajramović, koji je preminuo 8. juna 2008. godine, dobio je od svojih sugrađana spomenik sa svojim likom. Ceremonijom svečanog otkrivanja ovog preko dva metra visokog kipa, smeštenog na obod amfiteatra na nišavskom keju, otvoren je dvadeset i sedmi niški džez festival. Uz nezvaničnu romsku himnu, pesmu Đelem, đelem, otkrivanju Bajramovićeve bronzane biste prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i političkog života, a Šabanova supruga Milica, ponosna što su njihovi praunuci dobili priliku da posete ovaj spomenik, položila je venac od stotinu belih ruža u pomen svom preminulom mužu, koji je svojevremeno svoj veliki hit Bele ruže, posvetio upravo njoj.

Na ovogodišnjem Nišville Jazz festivalu posetioci će na nekoliko lokacija imati prilike da uživaju uz Solomona Burkea i Ramba Amadeusa u četvrtak 12. avgusta, Roy Hargrove Quintet i Džordžija Fejma petak 13. avgusta, Benija Golsona i njegov Kelag Big Band i Manu Dibanđoa i Soul Makosa u subotu 14. avgusta, dok festival u nedelju, 15. avgusta zatvaraju De Phazz i Terje Rypdal Trio (nedelja) i mnoge druge legende džez i ritam i bluz zvuka.

Dobitnik ovogodišnje nagrade za životno delo Nišville jazz festivala je kompozitor, aranžer, pijanista, dirigent i pre svega jedan od najboljih džez harmonikaša u evropskim i svetskim razmerama Mirko Šouc, kojem bi ovo prestižno priznanje trebalo da bude uručeno tokom trajanja festival.

makonda-tracker