nezaboravno

Vrhunski u svakom pogledu: Savršeni zvuk Beogradske filharmonije koji ćete definitivno upamtiti! (FOTO)

0

Na otvaranju kamernog ciklusa 65. Ljubljana Festivala, Gudački kvartet Beogradske filharmonije je održao koncert 27. jula u prepunoj sali crkve u umetničkom kompleksu „Križanke“.

foto:  Festival Ljubljana/ Mediaspeed
foto: Festival Ljubljana/ Mediaspeed

Zajedno sa španskim flautistom Klaudijem Arimanijem, muzičari su započeli koncert izvođenjem dva Kvinteta za flautu i gudački kvartet Luiđija Bokerinija, zaokruživši prvi deo koncerta Rondom za flautu i kvartet istog kompozitora. Betovenovim kvartetom op. 95 „Serioso“, Gudački kvartet Beogradske filharmonije se predstavio u drugom delu koncerta.

 

Po rečima kritičara Marijana Zlobeca, Kvartet se pokazao kao „vrhunski u svakom pogledu, prezentujući čistoću i lakoću interpretacije u delima Bokerinija, a zrelost, mekoću, zaokruženost fraziranja i dinamičku gipkost u izvođenju Betovena.“

 

Ljubljana Festival poznat je po okupljanju najvećih zvezdi klasične muzike. Tako i na njegovom 65. izdanju nastupaju umetnici poput Jona Marina, Marte Argerič, Eline Garanče i Valerija Gergijeva, koji zatvara ovogodišnji festival.

 

Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković osnivaju Gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine. Nastup na prestižnom Ljubljana festivalu zatvorio je njihovu sezonu 2016/17 tokom koje je Kvartet održao koncerte u salcburškom Herbert Holu, na Mokranjčevim danima u Negotinu, Sarajevskom festivalu, i u Vojvodini u okviru turneje “Filharmonija na Severu”.

 

foto: Festival Ljubljana/ Mediaspeed

 

 

 

makonda-tracker