ne propustite

Tri moćne violine za potpuno različit doživljaj: KotorArt ove godine obećava pravi muzički spektakl! (FOTO)

0

Svjetski poznati, a naši violinisti nastupiće na ovogodišnjem KotorArtu na tri koncerta, koji su po koncepcijama potpuno različiti i prikazaće različite aspekte umetnosti sviranja ovog instrumenta.

foto: Promo
foto: Promo

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike koji se održavaju od 13. jula do 13. avgusta kao deo IX Međunarodnog festivala KotorArt, ove godine ugostiće trojicu verovatno najvećih violinista regiona: novog umetničkog direktora Don Brankovih dana muzike i proslavljenog crnogorskog muzičara Romana Simovića, svetsku violinističku senzaciju Nemanju Radulovića; i, decenijama jednog od sinonima umetničke muzike na ovim prostorima - Stefana Milenkovića.

 

Milenković, Radulović i Simović još kao mladi su stekli svetsku slavu, a na domaćoj sceni, kako u Crnoj Gori tako i u regionu, uvek su rado viđeni gosti.

 

Prvi u nizu biće Stefan Milenković koji će sa akordeonistom iz Slovenije, Markom Hatlakom odnosno ansamblom Tango Compás nastupiti na kotorskoj Letnjoj pozornici, u četvrtak 27. jula, sa početkom u 22 sata.

 

Nakon ove večeri u kojoj će u centru pažnje biti muzika tanga, na Don Brankovim danima muzike gostuje Nemanja Radulović sa ansamblom Đavolji trileri (1. avgust), dok će Roman Simović dan kasnije svirati sa svojim kolegama, poznatim umetnicima kao što su violinistkinja Aljona Bajeva, violistkinja Milena Simović, violončelistiDragan Đorđević i Đovani Đoki, pijanistkinja Olga Sitkovetski.

 

Negovanje zvuka gudača, kroz velikane muzičke scene, stalna je praksa na KotorArtu. Podsetimo, ranijih godina publika je slušala violončelistu Mišu Majskog, violistu Amihaia Grosa, violinistkinju Petricju Pjekutovsku itd.

 

Stefan Milenković, priznati umetnik na svim kontintentima koji je još u ranom djetinjstvu osvojio koncertne scene širom svijeta, i Marko Hatlak, svestrani slovenački akordeonista, udružili su snage u energičnom ansamblu zajedno sa pijanistom Markom Črnčecom, kontrabasistom Lukom Herman Gajzerom, i džez pevačicom Anom Bezjak, kao gostujućim vokalom. Na KotorArt Don Brankovim danima muzike njihov nastup će ujedno biti i posljednji u ovogodišnjoj Kotorskoj sezoni koju Festival organizuje sa Muzičkom školom „Vida Matjan“. Koncert se organizuje u saradnji sa Koka-kolom.

 

foto: Promo

 

Compás je, u stvari, ritam, metronom, tempo koraka – osnovni element na kome je zasnovana sva muzika. Repertoar ansambla obuhvata uglavnom aražmane energičnog tanga, međutim, uključuje i obrade latino i džez muzike. Tokom koncerta, umetnici vode publiku na putovanje od Južne Amerike, to jest kolevke tanga, pa sve do srca Evrope i njenih savremenih remek-dela. Na koncertima u Sloveniji, Italji, Hrvatskoj, Srbiji i SAD muzičari su ostvarili izuzetan uspeh.

 

Stefan Milenković, violinista, pripada grupi umetnika čija muzička produktivnost, kreativnost i profesionalizam ne poznaju granice. Karijeru je započeo sa samo šest godina. Sa deset je svirao na Božićnom koncertu u Vašingtonu za predsednika SAD-a Ronalda Regana, potom za predsjednika Sovjetskog Saveza, Mihaila Gorbačova u Beogradu, a sa četrnaest godina za papu Jovana Pavla II. Već u šesnaestoj godini održao je svoj hiljaditi koncert. Kroz saradnju s rok bendom Gorillaz, lautistom Edinom Karamazovim i gitaristom Vlatkom Stefanovskim istražuje svet improvizacije, akustične i električne violine. Predavao je na čuvenom Džulijardu, a trenutno je redovni profesor na Univerzitetu Ilinoisa.

makonda-tracker