koji je vaš omiljeni?

Sigurno niste znali da su nastali po knjigama: 8 najboljih filmova koji su inspirisani kultnim romanima

0

Imamo novo večno pitanje koje zamenjuje biti ili ne biti… Pravo pitanje je – knjiga ili film?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Knjigoljupci će retko naći ekranizaciju koja će ih zadovoljiti, a čitanje knjige nakon odgledanog filma uništiće čaroliju. Koji je pravi recept samo vi možete da odredite! Pickbox videoteka do kraja sedmog meseca u ponudi ima preko 40 filmova koji su nastali kao ekranizacije različitih romana, kratkih priča, memoara i putopisa.

 

Sigurno niste znali da neki od ovih filmova imaju svoje štampane parnjake!

 

1. Kramer protiv Kramera 

 

Jedan od onih filmova za koji su svi čuli, ali retki ga pogledali, Kramer protiv Kramera je priča o sudskoj bici između bivših supružnika oko njihovog zajedničkog deteta. U glavnim ulogama su odlični Dastin Hofman i Meril Strip. Oskarom nagrađeni film nastao je prema dve godine ranije izdatom istoimenom romanu pisca Ejverija Kormana. Svi oni koji ulože vreme u čitanje ovog romana, složiće se – ova priča je, i na papiru i na ekranu, aktuelna i danas, i često na podseti da u okršajima odraslih često stradaju najneviniji.

 

2. U potrazi za srećom

 

Vil Smit je, složićete se, zaista dobro odglumio ovu tešku, ali inspirativnu ljudsku priču. U filmu glumi Krisa Gardnera koji jedva spaja kraj s krajem, trudeći se da obezbedi bolju budućnost za svog sina. Ovaj dirljiv, emotivan film nastao je prema autobiografiji pravog Kristofera Gardnera. On danas svoje vreme provodi držeći motivacione govore preko 200 dana u godini. Kako? Možda će vas knjiga i film inspirisati…

 

3. Sedam godina na Tibetu

 

Sedam godina na Tibetu: moj život na dvoru Dalaj Lame putopis je poznatog austrijskog alpiniste i olimpijskog pobednika u skijanju, Hajnriha Harera, i vredno svedočanstvo o događajima u Tibetu za vreme i nakon Drugog svetskog rata. Upravo ova knjiga poslužila je kao osnova za film Sedam godina na Tibetu sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi.

 

4. Doni Brasko

 

Džozef Dominik Piston, poznatiji po aliasu Doni Brasko, bivši je FBI agent koji je šest godina života proveo infiltriran u porodice Bonano i Kolombo, dve od pet mafijaških porodica u Njujorku. Svojim radom položio je temelje za uspešnije obavljanje tajnih zadataka unutar FBI-ja i CIA-e. Zbog svoje umešanosti, Piston se i dalje krije od očiju javnosti, ali za sobom je ostavio knjigu „Doni Brasko: moj tajni život u mafiji“, po kojoj je napisan scenario za film Doni Brasko. U ovom filmu, Donija glumi Džoni Dep, rame uz rame sa Al Paćinom.

 

5. Buđenja

 

Još jedan film snimljen prema istinitoj priči je Buđenja, nastao prema istoimenim memoarima Olivera Saksa, britanskog neurologa. Ulogu Saksa u filmu preuzeo je Robin Vilijams koji otkriva pozitivne efekte droge L-DOPA i počne da ih testira na katatoničnim pacijentima. Robert De Niro nosi ulogu jednog od pacijenata koji se uz pomoć ove droge probudi nakon decenija katatoničkog stanja i mora da se snađe u novoj životnoj okolini. Duo Vilijams – De Niro obezbedio je čak i nekoliko nominacija za Oskara, a film je ušao među kultne radove.

 

6. Čovek bez tela

 

Naučnofantastična novela H. Dž. Velsa Nevidljivi čovek poslužila je kao osnova za film Čovek bez tela. Impresivni vizuelni efekti čak su obezbedili nominaciju za Oskara 2000. godine. U glavnoj ulozi je naučnik Sebastijan Kejn (Kevin Bejkon) koji otkrije serum za nevidljivost i ostane nevidljiv duže vreme. Velsova interpretacija nevidljivosti ipak je malo kompleksnija: Velsu nije potreban serum, već se njegov glavni lik igra optikom, prelamanjem i upijanjem svetlosti. Knjiga je ipak izdata krajem 19. veka!

 

7. Mojih 200 godina

 

Osim u „Buđenjima“, Robin Vilijams glumi u još jednom ekranizovanom filmu, ali ovog puta nije reč o istinitoj priči. „Dvestogodišnjak“ je inspirisan kratkom pričom „The Bicentennial Man“ Isaka Asimova, koji je poslužio i kao osnova za roman „The Positronic Man“ napisan u saradnji sa Robertom Silverbergom. Vilijams glumi androida Endrjua čija je uloga da čisti po kući. U jednom trenu, porodica počne da se pita – je li Endrju dobro programiran ili postaje prava osoba?

 

8. Odavde do večnosti

 

Fotografija iz filma na kojoj par leži na plaži i strastveno se ljubi sigurno je jedna od najpoznatijih filmskih fotografija 20. veka. Film je nastao na osnovu istoimenog romana Džejmsa Džonsa, a bavi se dogodovštinama tri američka vojnika (Bert Lankaster, Montgomeri Klift, Frenk Sinatra) koji su stacionirani na Havajima pre napada na luku Perl Harbor. Roman je baziran na detaljima iz Džonsovog života, a neki likovi su navodno verodostojno precrtani iz stvarnoga života.


Ako ste obožavaoci klasika, preporučujemo da na svoju listu za gledanje uvrstite: Lepotica i zver, Meri Popins, Petar Pan, Male žene, Drakula, Razum i osećajnost, San o Africi, Plava laguna, Ponoćni ekspres, Legenda o jeseni, Bagzi, Doba nevinosti i Svi kraljevi ljudi.

 

Što se tiče drugih filmskih ostvarenja, preporučujemo filmove: Spajdermen 3, Anđeli i demoni, Krupna riba, Znam šta ste radili prošlog leta, Znam šta ste radili i ovog leta, Zemlja slobode, Svi lepi konji, Kraj ljubavne priče, Kad stranac pozove, Prekinuta mladost, Najdublji deo okeana, Čudovište iz vode, Prirodno nadaren, Dubina, Slučajna avanturu, Herkules, Teks i Mač u kamenu.

makonda-tracker