Preporučujemo

Frenk Zapa, Džastin Biber, Zabranjeno pušenje, KUD Idijoti... Svi na festivalu Dok'n'Ritam

0

Drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam održaće se od 1. do 4. juna u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

foto: Promo
foto: Promo

Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. Ove godine takmičarski program festivala podeljen je u dve celine: međunarodnu i nacionalnu selekciju.

 

U revijalnom delu publika će imati priliku da na otvaranju festivala premijerno u regionu pogleda film Rumble: The Indians Who Rocked the World. Film o ulozi starosedelaca Severnoameričkog kontinenta u istoriji popularne muzike, predstavlja malo poznatu priču isprepletenu oko neverovatnih karijera nekih od največih muzičkih legendi koje su poreklom indijanci : Čarli Paton, Džimi Hendriks, Robi Robertson,Mildred Bejli…Film otkriva njihov uticaj pripovedajući o esencijalnom, mada do sada sakrivenom poglavlju rokenrola, džeza, bluza i soula koje je neraskidivi deo našeg kulturnog identiteta. (Festivali i nagrade: Sandens 2017, Specijalna nagrada žirija za maestralnu naraciju, Hot Doks Toronto 2017, Nagrada publike za najbolji film na festivalu).

foto: Promo

Srpsku premijeru imaće film Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words, vispren i uzbudljiv dokumentarac o Frenku Zapi, jednom od najuticajnijih muzičara druge polovine 20. veka.

Predstavljanje specifičnih, raznovrsnih muzičkih stilova, i akteri dokumentaraca koji insistiraju na konceptu-performansu, glavne su odlike ovogodišnjeg izdanja Dok'n'Ritam festivala.

 

foto: Promo

U okviru takmičarskog programa, između ostalog, biće prikazani filmovi No smoking in Sarajevo (srpska premijera), dokumentarac o bendu Zabranjeno pušenje, Neka je dan radostan zanimljiv dokumentarac o poznatoj makedonskoj rok grupi Kulturno umetnički rabotnici ( srpska premijera). Publika će imati priliku da se provoza hip hop prugama kroz bosanski film Soul train(srpska premijera) a saznaće se kako je Panta dospeo na kazan ( svetska premijera) i Zašto je Dragan napravio orkestar.

 

foto: Promo

Filmovi koji govore o pop rok sceni 70-ih godina na ovim prostorima, grupama Lutajuća srca (iz Niša), pod nazivom Lutajuća srca – arhiv emocija i Buldožer – LP Pljuni istini u oči, takođe će biti deo takmičarskog programa. Najvažniji dečko na svetu, naziv je još jednog veoma interesantnog filma, u kom upoznajemo fanove Džastina Bibera, a tu je i neobična priča o ljudima koji se prerušavaju u stripovske i filmske heroje - film Vanila Stop! u Vice produkciji…

 

foto: Promo

Još jedan programski novitet jeste i fokus na muzičke dokumentarce određene kinematografije – ovog puta, izbor je pao na grčku kinematografiju, pa će publika imati jedinstvenu priliku da premijerno pogleda četiri grčka ostvarenja.

 

U programu festivala nazvanom Notabuk biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima. Festivalu u goste dolazi Rockmark – prva muzička knjižara u regionu, koja na svojim policama trenutno broji vise od 800 naslova muzickih knjiga. Razgovaraćemo o knjigama posvećenim sastavima Doors, Kurtu Kobeinu, Brus Springstinu, predstavicemo najnoviju biografiju Prince, i nove muzicke knjige koje nam dolaze iz Lagune : Godine na 6, Vlade Džeta, i Kada kažeš da sam tvoj, Gorana Skrobonje.

 

foto: Promo

Posebno zanimljiv program festivala biće Work in progress koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku. Ove godine predstavicemo četiri muzička dokumentarca u nastajanju.

Work in Progress veoma je značajna sekcija festivala, zato što je festival DNR inicijalno posvecen afirmaciji i promociji muzickog dokumentarca kao žanra, i posebno, domaće produkcije muzičkih dokumentaraca.

 

Reditelj Milan Nikodijević sprema film Rokopisac, posvećen radu Petra Pece Popovića, novinara, publiciste, utemeljitelja rok kulture na ovim prostorima.

Rediteljka Biljana Tutorov predstaviće nam film o Darku Rundeku i Kargo Orkestru, pod nazivom Kargo, a u ulozi koproducenta, predstaviće i dokumentarac o Tusti, prerano preminulom pevaču sastava KUD Idijoti, hrvatskog reditelja Andreja Korovljeva.

Reditelj Pavle Terzić će predstaviti dokumentarac BPM o elektronskoj muzici.

 

foto: Promo

Pričaće se o uticaju žena na muzičku scenu regiona danas, kao i o značaju muzičkih dokumentaraca, i festivala muzičkog dokumentarnog filma u okruženju.

 

Na otvaranju festivala, u četvrtak uveče, 1. juna, nastupiće regionalna zvezda mlađe generacije, Sara Renar. Tokom festivala, planirana su još dva koncertna nastupa : zatvaranje festivala obeležiće koncert iznenađenja, a grupa Kulturno Umetnički Rabotnici, iz Makedonije, sviraće uz njima posvećen film Neka je dan radostan, koji se nalazi u međunarodnom takmičarskom programu.

 

Žiri drugog DʹnʹR festivala koji čine Toni Šarić, promoter muzickog filma, direktor festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji iza sebe ima deset uspešnih izdanja, zatim muzičar Rambo Amadeus, i reditelj Mladen Đorđević, jedan od selektora FESTa, dodeliće dve nagrade, za najbolji film iz međunarodne, i za najbolji film iz nacionalne selekcije.

 

foto: Promo

Publika će opet imati priliku da odlučuje o najboljem filmu (poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade žirija i publike) koji će dobiti nagradnu skulpturu, čiji je autor regionalno poznati vajar Vitold Košir, a nakon projekcija filmova biće održani razgovori sa autorima.

 

Drugo izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam donosi nam neke sasvim nove priče o muzici i muzičarima širom planete. Šarenoliko, puno impresivnih rifova, sinkopa koje naglašavaju poruku određene zajednice ili pojedinca. Glavni kod ovogodišnjeg izdanja festivala jeste predstavljanje stvaraoca koji u svom izrazu muziku koriste kao bazu za profilisanu poruku koju u Kosmos šalju igrom, performansom. Da, na dobrom smo putu - činjenica je da se domaća produkcija uvećala i da su se stekli uslovi za nacionalnu takmičarsku selekciju, i afirmaciju žanra. Ogroman istorijsko- kulturološki uticaj koji su izvršili muzičari u prošlom veku, obećava nam veliki broj muzičkih dokumentaraca u XXI veku. I zato, krenimo odlučno. Dok- je-ritma * Dok-en-ritam biće tu da to zabeleži" kaže umetnička direktorka festivala Sandra Rančić.

 

 

 

 

 

 

Save

makonda-tracker