11. Prozefest

Četverodnevni praznik pisane reči: Svetska književna elita stiže u Novi Sad

0
Novosadski srednjoškolci i ovog proleća zaranjaju u naslove naših i svetskih prozaista kako bi se pripremili za razgovore sa njima na predstojećem, 11. Prozefestu koji će se od 18. do 21. aprila održati u Novom Sadu, u organizaciji Kulturnog centra.
foto: Promo
foto: Promo

U rukama đaka (poklon domaćih izdavača) već su se našla dela Argentinke Luise Valensuele, hrvatskih pisaca Slobodana Šnajdera i Drage Kekanovića, naših Branka Anđića i Mirka Demića, Peruanca Santjaga Ronkaljola i evropske spisateljske zvezde austrijskih korena Petera Handkea koji je ovogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg prozaistu “Milovan Vidaković” koja nosi ime rodonačelnika savremenog srpskog romana.

 

Svaka gimnazija, ove godine učestvuju “Jovan Jovanović Zmaj”, “Isidora Sekulić” i “Svetozar Marković” te studenti Filozofskog fakulteta, čita drugog pisca. Mentori su im njihovi profesori književnosti a svaki spoj mladosti i pisaca kulminira iznenađujućim susretom koji neretko podseća na vrcave praznike reči. Mahom su pisci ti koji ostaju bez teksta jer ne očekuju tako dobro promišljena i pronicljiva pitanja o onome što su napisali.

 

Prozefest je u svojoj dosadašnjoj istoriji imao blizu 20.000, uglavnom mladih posetilaca koji su se sreli sa oko 100 majstora pisane reči iz celog sveta. Među njima su bili laureati mnogih nagrada, od NIN-ove do Nobelove: Mario Vargas Ljosa, Orhan Pamuk, Milorad Pavić, Aleksandar Genis, David Albahari, Aleksandar Gatalica Vladimir Pištalo, Đerđ Konrad, Bora Ćosić, Bekim Sejranović...

makonda-tracker