za sve ljubitelje dobrih knjiga

Najpoznatiji svetski vitez spreman je da ponovo osvoji vaša srca: Nezaboravno iskustvo uz Don Kihota!

0
Nesvakidašnji roboti Migel de Servantes i Nao otvoriće javno čitanje čuvenog romana „Don Kihot“ na najrazličitijim jezicima sveta, 25. aprila u 12 časova u Institutu Servantes u Beogradu.
foto: Promo
foto: Promo

Srpski, španski, engleski, francuski, hebrejski, svahili i kečua samo su neki od jezika na kojima će ovog aprila u Institutu Servantes u Beogradu oživeti čuveno delo Migela de Servantesa! Povodom Svetskog dana knjige, srpska prestonica pridružiće se Madridu i drugim gradovima sveta, gde se javno čitanje „Don Kihota“ tradicionalno organizuje više od dve decenije.

 

Ove godine, u utorak, 25. aprila, sa početkom u 12 časova, javno čitanje „Don Kihota“ otvoriće roboti Instituta Mihajlo Pupin – Migel de Servantes i Nao! Nakon kratkog razgovora i čitanja prvih rečenica „Don Kihota“ od strane ovih posve neobičnih čitalaca, Servantesovo remek-delo na brojnim svetskim jezicima čitaće ličnosti iz akademskog, kulturnog i političkog života, prijatelji i učenici Instituta, ali i svi zainteresovani ljubitelji knjige.

 

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila, otkako je 1995. godine ovaj praznik knjige ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Španija obeležava ovaj datum, kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, od 1923. godine. Na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, a samo u Kataloniji tokom dvadeset i četiri sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža!

 

Poigravajući se sa tom tradicijom, Institut Servantes spremio je zanimljive poklone svima koji se 25. aprila pridruže ovoj književnoj zabavi u slavu „Don Kihota“.

 

Prvo javno čitanje ovog dela Institut Servantes u Beogradu uspešno je organizovao 2015. godine, kada je nekoliko stotina zaljubljenika u knjigu javno čitalo avanture Don Kihota i Sanča Panse.

 

Čuveni španski pisac objavio je prvi deo romana 1605. godine, pod nazivom „Veleumni plemić Don Kihot od Manče“. Podstaknut velikim uspehom, deset godina kasnije objavljen je i drugi deo, a „Don Kihot“ vremenom postaje prvi moderni roman svetske književnosti. O popularnosti „Don Kihota“ svedoči i podatak da je, uz Bibliju, najčešće štampana knjiga na svetu. Mario Vargas Ljosa je o ovom remek-delu rekao: „Posle Servantesa, svi romanopisci su simbolički rečeno ’Deca Manče’.“

makonda-tracker