POkloni

Story vam poklanja trilogiju Virovi

0
Ukoliko volite epsku fantastiku, romani Mine D. Todorović su pravi izbor za vas.
foto: Promo
foto: Promo

Otkrijte svet mašte u romanesknoj trilogiji Mine D. Todorović Virovi, koja se sastoji od romana Vir svetova, Gamiž i Magma.

 

foto: Promo

Vir svetova:

 

Dvojica najboljih prijatelja, Dobrica i Ljuta, tek penzionisanih biologa, slučajno prolaze kroz zemljani vir i dospevaju u obojeniji i čistiji svet koji naseljavaju najraznolikija bića, od nepojmljivo plemenitih, do veoma zlih. Oni tamo postaju petnaestogodišnji dečaci čvrsto oblikovanih umova koji se sećaju svega preživljenog. Slučajno naprave veliku grešku već prvog dana otkako su prispeli na Obojeni svet. U želji da je isprave, kreću na put ka Planini smrti, sa koga se niko nije vratio, u društvu dvojice najmlađih nosatih pisova i mladog, bezbradog i neiskusnog čarobnjaka. Usput im se pridruži i mala veštica, groznog karaktera, ali poštene i iskrene duše. Tokom čitavog puta ova šestočlana mlada družina, prolazeći kroz opasnosti, ali i radosne, tužne i srećne trenutke, lagano sazreva uz sve teške izbore koje moraju napraviti da bi postali onakve osobe kakve žele da budu, a da pri tome ne izgube svoje osnovno ja. Uz mnogo peripetija dospevaju do žive vode čiji je izvor na Planini smrti, a Ljuta i Dobrica se, nakon što su ispravili grešku, vraćaju na svoj nesavršeni, usrednjeni (uprosečeni?), ali dragi svet u kojem ih očekuje novo odrastanje u kome će još odlučnije braniti svoje pravo da budu 'osobenjaci', da ih ne povuče matica osrednjosti i samelje u njima ono najdragocenije.

 

foto: Promo

Gamiž:

 

Mikuš, mala veštica, nabasava na bebu najstrašnije razumne zveri, rabr-agrafaja, koja parazitski isisava energiju iz osobe sa kojom je napravila posebnu vezu, raskidivu samo smrću 'domaćina'. Da bi mladunca vratili na pusto ostrvo gde ga očekuje majka, ogromna i svirepa, a strahovito inteligentna zver, te da bi na tom ostrvu zatvorili vir kroz koji neprestano pristižu neljudi iz Dobričinog i Ljutinog sveta, šestočlana družina ponovo kreće na put kome ne vide srećan kraj. U ovom zadatku im pomaže najstarija čarobnica, Rasejana Ranaja, a pridružuje im se i stara ruska naučnica koja je prolaskom u Obojeni svet takođe postala petnaestogodišnji devojčurak. Tokom avanture, svi mladi su suočeni sa pogubnim i opasnim sponama zasnovanim na otimačini osećanja, sebičnjaštvu i kalkulacijama. Za vreme putovanja otkriće koliko snage i radosti pruža drugačija vrsta veze, u kojoj se ljubav, velikodušnost i razumevanje prelivaju u oba smera.

 

foto: Promo

Magma:

 

Magma-zmajka, pominjana još u prvoj knjizi, čuvarka Zemljinog srca, naglo počinje da dobija nove glave, što govori o njenom besu. Ako se tome ne stane na put i ako joj nikne svih dvanaest glava, biće to kraj oba sveta – i onog Obojenog i onog sa koga dolaze Ljuta i Dobrica. Uz šestočlanu družinu koja je čvrsto povezana još prvim putovanjem, ovog puta idu i mlada Ruskinja, čarobnjakov blizanac i najstariji i najmudriji čarobnjak Drevni. Sve ih čeka najteži put koji će im postaviti nekoliko teških i emotivno iscrpljujućih zadataka, rešivih samo ako ostanu potpuno iskreni i dosledni samima sebi i, što je još komplikovanije, ako shvate i na pravi način prihvate osobe koje su im najdraže, a potpuno različite od njih samih.

 

Trilogija Virovi govori o sazrevanju, promenama, i odrastanju, ma koliko godina imali. Ona priča o potrebi da prekoračujemo ograničenja koja nas uteruju u ravnodušnost i osrednjost, upućije da postanemo bolji, ili barem da ne budemo gori; o ljudskoj težnji za slobodom, pravdom, iskrenošću, znanjem i ponajviše ljubavlju, koju možemo ostvariti samo ako probijemo neke ograde koje nam ne dopuštaju da iskoračimo i sagledamo sebe i druge sa više slobode, širine i razumevanja.

Save

Story svojim vernim čitaocima poklanja ovu trilogiju, a zainteresovani mogu da se prijave putem mejla redakcija@story.rs.

 

Dobitnici će biti obavešteni mejlom, a knjige se preuzimaju u Vlajkovićevoj 8.

Molimo vas da u mejlu navedete svoje ime, prezime, adresu, broj telefona i naziv knjige za koju se prijavljujete.

makonda-tracker