novo

Sjajan novi roman Igora Marojevića "Tuđine" nam stiže u knjižare od petka 14. septembra

0

Zanimljiv roman koji se čita u jednom dahu.

Igor Marojević
Igor Marojevićfoto: Promo

U romanu se Beograd sagledava iz perspektive došljaka, tridesetogodišnjeg Ratomira Jaukovića, koji uprkos bombardovanju 1999. i opštem propadanju grada i (auto)destrukciji brojnih likova iz svoje bliske okoline ne odustaje od potrage za vitalizmom i ljubavlju, te dolazi u neizvestan i nepredvidiv konflikt sa okruženjem.

 

Na taj način, "Tuđine" bacaju naknadno, znatno drugačije svetlo na romane "Prave Beograđanke", "Dvadeset i četiri zida" i "Parter", kao i zbirku priča "Beograđanke", knjige koje zajedno sa novim autorovim naslovom čine njegovo "Beogradsko petoknjižje", jedinstveni prozni ciklus u srpskoj književnosti.

 

Tuđine
Tuđinefoto: Promo

Neformalna ispovest mladića koji je stranac i u rodnoj sredini i u Beogradu, gde se doselio pred najsumorniju društvenu epizodu u njegovoj novijoj istoriji, svakako dopunjuje različite tačke gledišta zastupljene u dosadašnjim štivima iz ’Beogradskog petoknjižja’, kao i njegov tretman devedesetih i uticaja zbivanja iz te decenije na lokalno izdanje 21. veka", izjavio je Lagunin pisac povodom nove knjige.

 

makonda-tracker