Pročitajte

RADOSNA VEST za čitaoce, stiže KNJIGA godine: Kako da pisac NASTUPA u JAVNOSTI

0

Partizanska knjiga objavila je roman Frensis Čep Kako da pisac nastupa u javnosti novozelandskog autora Pola Juena u prevodu Daliborke Laudanović Ivašković.

foto: promo
foto: promo

Frensis Čep iz naslova je pripovedač romana, imaginarna ličnost koja samog sebe ustoličuje kao nadređenog autora, pa je njegovo ime na koricama napisano krupnijim fontom od imena Pola Juena.

 

Čep posećuje preko trideset nastupa renomiranih autora, dobitnika Bukerove nagrade, i toliko pabova po Londonu i drugim mestima, naizgled besciljno tumarajući i opijajući se bez mere.

 

Svako poglavlje romana, osim što sadrži slikoviti opis ličnosti određenog bukerovca i pronicljiv uvid u njegovo delo, sadrži i epizodu iz Čepovog trenutnog života, ispunjenu književnim aluzijama (od detaljnog opisa nosa Salmana Ruždija do potrage za zakopanim minama u bašti usred Londona,
inspirisane Engleskim pacijentom), koja je istovremeno i omaž i parodija romana kome je poglavlje posvećeno.


Pol Juen je rođen i odrastao na Novom Zelandu, a sada živi u Londonu.

 

Pol Juen
Pol Juenfoto: promo

Frensis Čep:

Kako da pisac nastupa u javnosti bila je knjiga godine u Gardijanu, Nju stejtsmenu, Ajriš tajmsu, časopisu Big išju,Nju Ziland liseneru, kao i u australijskom Nju dejliju. Objavljena je u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i Nemačkoj. Sandej tajms je opisuje kao „inspirativno štivo, briljantno, otkačeno novo komičko stvaralaštvo”, a Nju stejtsmen ju je nazvao „modernim komičkim remek delom”.

 

makonda-tracker