preporuka

Prošlost nikad ne prođe: Šest junaka, u šest situacija

0

Razgovor o novoj knjizi priča Veselina Markovića "Prošlost nikad ne prođe", koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga, održaće se u petak 3. novembra u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije. U programu učestvuju Veselin Marković, Marija Nenezić i Gojko Božović, dok je moderatorka Milena Đorđijević.

foto: Promo
foto: Promo

Markovićeva knjiga priča premijerno je predstavljena na Sajmu knjiga, a potom i na književnoj večeri u Novom Sadu na brodu Zeppelin.

Nova knjiga priča Veselina Markovića "Prošlost nikad ne prođe" predstavlja neobičan i provokativan ciklus priča u kojima se istražuje kako događaji iz privatne ili porodične prošlosti utiču na naše današnje postupke, odluke i namere.

 

Da li se prošlost završava ili je ona sastavni deo naših svakodnevnih iskustava? To postaje odlučno i podsticajno pitanje knjige priča "Prošlost nikad ne prođe".

 

Marković u novim pričama istrajno istražuje na koje se sve načine prošlost obnavlja u savremenom trenutku, kako ono što je minulo učestvuje u novom iskustvu svakodnevice. Ta pitanja pisac ispituje na primeru šest junaka u šest sasvim različitih situacija. Ali ono što ove junake i ove situacije dovodi u nedvosmislen kontekst jeste upravo ta duga ruka prošlosti od koje nije moguće pobeći, niti napraviti odlučnu distancu.

 

Oblikovana na ovakav način, nova knjiga priča Veselina Markovića ima, zahvaljujući jedinstvenoj temi i zaokruženoj i usredsređenoj pripovedačkoj perspektivi, romaneskni okvir koji ovoj knjizi daje celovitost, a pričama u njoj dodatnu produbljenost i međusobni dijalog.

 

Junaci Markovićevih priča neprestano preispituju događaje iz vlastite prošlosti koji su ih preobrazili, obeležili ili odredili i zbog kojih se pokazuje da prošlost nikada ne prolazi već svom snagom učestvuje u oblikovanju novih izazova.

 

Marković iznova pokazuje kako je veliki masjtor stila i jezika, kao i psihološke motivacije radnje i psihološke iznijansiranosti u unutrašnjoj drami njegovih junaka.

 

Veselin Marković (Beograd, 1963), romansijer, pripovedač i esejist.

Diplomirao je Jugoslovensku i opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Objavio je sledeće knjige: "Šta propuste oni koji umru u snu" (knjiga pripovedaka, 1992), "Marsel Prust i drugi realisti" (studija, 1996), "Preimućstva kruga" (knjiga pripovedaka, 2001), "Izranjanje" (roman, 2001), "Mi različiti" (roman, 2010) i "Uporedni svetovi" (studija o Vladimiru Nabokovu, 2011).

 

Markovićeva proza objavljivana je u Norveškoj, Sloveniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Bugarskoj. Tokom 2016. godine roman "Mi različiti" biće objavljen u Norveškoj.

 

Roman "Izranjanje" dobio je Vitalovu nagradu. Roman "Mi različiti" dobio je tri nagrade: Nagradu grada Beograda, „Bora Stanković“ i „Matijević“, a nacrt tog romana dobio je stipendiju „Borislav Pekić“.

Veselin Marković živi u Strazburu.

 

makonda-tracker