Novi dokumenatarac o grupi The Doors

0
Dokumentarni film When you’re strange koji otkriva neobjavljene snimke slavnog rok kvarteta The Doors i pruža uvid u revolucionarni uticaj muzike ovog benda, nakon premijere 29. jula biće na redovnom repertoaru multipleksa Kolosej

Film je režirao nagrađivani reditelj i scenarista Tom Disilo (Johnny Suede, Living in Oblivion, The Real Blonde), a u ulozi naratora je Džoni Dep.

- Gledajući opčinjavajuće, do sada neobjavljene snimke Džima, Džona, Reja i Robija, osećao sam se kao da, kroz njihove oči, mogu da proživim sve što i oni. Kao rokenrol dokumentarac i dokumentarac uopšte, ovaj film je najbolji što može biti. Čast mi je što sam učestvovao. Ponosan sam na ovaj film koliko i na sve ostalo što sam uradio – rekao je Džoni Dep.

When you’re strange je film sa intimnom perspektivom, posvećen otkrivanju benda kakav je zaista bio. Autor i producenti nazivaju ga anti – Stounovskim ostvarenjem, aludirajući na film Olivera Stouna The Doors iz 1991. godine. Stounov film u kojem je Džima Morisona glumio Val Kilmer mnogi članovi benda i bliski saradnici okarakterisali su kao nedovoljno veran likovima i delu članova benda.

Dokumentarni film When you’re strange govori o kreativnoj hemiji koja se stvorila u odnosu između bubnjara Džona Densmora, gitariste Robija Krigera, klavijaturiste Reja Manzareka i pevača Džima Morisona – četiri brilijantna umetnika koji su bend The Doors učinili jednim od  najpoznatijih i najuticajnijih rok bendova. Koristeći video materijal snimljen između 1965. godine, kada je bend počinjao, do smrti Džima Morisona 1971. godine, ovaj film prati bend od njegovog nastanka u hodnicima filmske škole kalifornijskog univerziteta UCLA na kom su se sreli Manzarek i Morison, sve do pozornica rasprodatih stadiona.

Između ostalih retkih snimaka, When you’re strange po prvi put čini javnosti dostupnim odlomke iz filma HWY: An American Pastoral. Ovo ostvarenje su 1969. godine u pustinji Mohava i Los Anđelesu snimili Džim Morison i Pol Ferara, fotograf koji je blisko sarađivao sa bendom. Pol Ferara je autor velikog dela najpoznatijih  portreta Džima Morisona, kao i omota za albume benda. Scenario je napisao Džim Morison po svom autostoperskom iskustvu iz studentskih dana, i sniman je kao niskobudžetni projekat u maniru direct cinema, pristupa popularnog u Americi i Kanadi tokom 60-tih godina XX veka. Scenario filma HWY: An American Pastoral objavljen je 1990. godine, ali scene iz filma se po prvi put mogu videti u Disilovljevom dokumentarcu.

makonda-tracker