Srpski film na Grossmann festivalu u Sloveniji

0
Slovenački Grossmann festival filma i vina, šesti po redu, biće održan od 26. do 31. jula 2010. u Ljutomeru.

I ove godine organizatori najavljuju odličan program za sve ljubitelje nezavisne žanrovske filmske produkcije: horora, naučne fantastike i drugih provokativnih filmskih ostvarenja, ali i dobre muzike i vina, jer se festival održava u srcu vinarske regije Slovenije, Prlekiji. Publici će biti predstavljena odabrana selekcija najaktuelnijih filmskih ostvarenja, kao i omaži pojedinim autorima kroz filmove koji su već postali klasici horora i fantastike.

Kao i do sada, na Grossman festivalu biće zapaženo prisustvo filmskih stvaralaca iz Srbije. Reditelj Mladen Đorđević, predstaviće svoje kontoverzno ostvarenje iz prošle godine Život i smrt porno bande, u kategoriji za najbolji muzički dokumentarac između ostalih, takmičiće se i srpski film Boye – prvi pravi ženski zvuk u režiji Brankice Drašković, dok će za pripremu Parade monstruma, biti zaduženi majstori specijalnih efekata iz Srbije Miroslav Lakobrija i Sendi Kumalakanta. Njihove ekipe Lakobrija FX i Mad Squirrel FX, transformisaće posetioce u vampire, zombije, vukodlake, mumije i druge monstrume, koji će prošetati ulicama Ljutomera u završnici festivala.

Među gostima koji su najavljeni za Grossmann 2010. jeste i pionir brazilskog horora Jose Mojica Marins, reditelj, scenarista, glumac i producent, koji će ove godine primiti nagradu Festivala za životno delo, a publika će biti u prilici da pogleda retrospektivu njegovih filmova. Grossman će ove godine ugostiti i kontroverzne reditelje Uwe Bolla, koji će predstaviti svoja tri novija ostvarenja: Rampage, Darfur i May Schmeling, kao i Toma Sixa sa prošlogodišnjim ostvarenjem The Human Centipede: First Sequence.

Po tradiciji, nakon prikazivanja filmskog programa, posetioce svake večeri očekuje bogat muzički program. Najavljeni su brojni izvođači: Rok Predin, Hladno pivo, Banane Metalik, Odpisani i drugi, a glavne zvezde svakako će biti članovi grupe Laibach, koja nastupa 30. jula na Gradskom trgu u Ljutomeru.

U pratećem programu Grossmanna posetioce i ove godine očekuju brojne aktivnosti: promocije knjiga, izložbe, sajam filmova, stripova, knjiga, muzičkih izdanja...

Grossmann festival filma i vina od osnivanja 2005. godine ima izuzetnu saradnju sa srpskom filmskom i kulturnom scenom. Reditelj Slobodan Šijan, kritičarski dvojac Šok Koridora, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević, novinar, kritičar i upravnik Festivala srpskog filma fantastike Jovan Ristić, kritičar i publicista Dejan Ognjanović, samo su neki od redovnih saradnika iz Srbije. Takođe, izuzetno dobri partnerski odnosi uspostavljeni su između Grossmanna i Doma omladine Beograda, u kojem je održano nekoliko predstavljanja ovog festivala pred beogradskom publikom.

makonda-tracker