Film Neke druge priče na SOFEST-u

Igrani omnibus Neke druge priče biće predstavljen publici na ovogodišnjem SOFEST-u u nedelju 4. jula od 20 časova
0
1 / 2

Film Neke druge priče je igrani omnibus film koji su režirale mlade rediteljke iz Srbije (Ana Maria Rossi), Bosne i Hercegovine (Ines Tanović), Hrvatske (Ivona Juka), Makedonije (Marija Džidževa) i Slovenije (Hanna Slak).

Projekat počiva na uverenju da je potrebno i moguće reanimirati kulturni prostor bivše Jugoslavije i to na novim osnovama, onim koje ne bi bile opterećene minulim ratovima. Koncept je nastao kao rezultat razmene ideja između kolega-sineasta iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a iniciran je od strane SEE Filma Pro, Beograd.

Priče omnibusa odražavaju senzibilitet nove generacije, njihove dileme, sumnje, nade, odnos prema aktuelnim problemima s kojima se mladi ljudi suočavaju u svojim sredinama danas. U osnovi svake od pet priča promiču detalji koji otkrivaju karakter tekućih političkih i socijalnih zbivanja, prelamaju se refleksi neke sive ili ružičaste svakodnevice. Likovi su ili tipični predstavnici svoje sredine, ili osobe u najdubljem sukobu sa tom sredinom.

Celinu filma objedinjuje zajednička polazišna tema koja, u dramaturškom smislu, povezuje sve priče omnibusa. Tema je: trudnoća/materinstvo/rađanje novog života i to u svim mogućim značenjima tog egzistencijalnog fenomena.

- Zemlja u kojoj smo rođene odavno ne postoji, ali postoje različita sećanja na nju. Te naše uspomene mogu biti manje ili više nostalgične, ali nisu nikakav preduslov za ovaj, zajednički film. Ovaj film je pokušaj da umetnički oblikujemo priču o nama kakvi smo danas, da dobacimo jedni do drugih u novom ruhu i da zajedno dobacimo još dalje – rekla je rediteljka iz Beograda Ana Maria Rossi.

Projekat je započet pre pet godina prema ideji filmskog kritičara i producenta Nenada Dukića (SEE Film Pro, Beograd), a potom su se projektu priključili koproducenti: Dokument (Sarajevo), 4 Film (Zagreb), Skopje Film Studio (Skoplje) i Studio maj (Ljubljana), DIG Productions (Dublin). Sve zemlje dobile su finansijsku podršku nacionalnih filmskih fondova.

Glavne uloge u ovom filmu tumače: Nera Stipičević, Goran Bogdan, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Nina Violić, Feđa Štukan, Iva Zendelska, Lucija Šerbedžija...

makonda-tracker