Beba Lončar otvara 39. Sofest

0
Pod sloganom Ljubav je moda 39. Filmski festival u Sopotu SOFEST obeležiće pedeset godina od kada je film Ljubav i moda osvojio publiku širom bivše Jugoslavije a glavna glumica ovog filma Beba Lončar svečano će otvoriti festival 2. jula u 20:30 časova u Centru

Premijera digitalizovane kopije filma Ljubav i moda, posredstvom Jugoslovenske kinoteke biće prikazana na 39. SOFEST-u u utorak 6. jula u 20 časova nakon Svečane dodele nagrada Festivala.

Inače, za samo nekoliko meseci od kada je izašao u javnost 1960. godine ovaj film koji je režirao Ljubomir Radičević postigao je neverovatan uspeh. Glavnu ulogu igrala je, tada gotovo devojčica, Beba Lončar. U vreme kada su se snimali uglavnom partizanski filmovi ovaj film izazvao je pravu euforiju svojom lakoćom, dopadljivošću i urbanim duhom beogradskog života. Nije pretendovao da raspravlja o dramatičnim pitanjima društva, već je na lak način prikazivao bezbrižnu svakodnevicu mladih u Beogradu šezdesetih godina.

Beba Lončar postala je neverovatna zvezda, jer su sve devojke želele da liče, ili na Brižit Bardo, ili na Bebu Lončar. Kostimi Božane Jovanović koje je nosila u filmu bili su pravi hit i po njima su se šile haljine za večernje prilike. Posebna čar u ovom ostavrenju bile su Vespe, koje su se tad pojavile u Beogradu. Film je imao veliki uticaj na svakodnevicu mladih: na matineima (igrankama) muzičari su obavezno svirali pesme iz filma, a naročit hit, a sada već čuveni klasik, bila je pesma Devojko mala koju izvodio Đuza Stojiljković.

Publika je film obožavala, međutim, kod jednog dela kritike film je bio dočekan na nož, jer je smatran ogledalom lošeg ukusa i površnosti. Smatralo se i da je imao loš uticaj na omladinu jer je nosio elemente zapadnjačke kulture i karakteristike novog građanskog života.

U filmu se pored Bebe Lončar pojavljuju Dušan Bulajić, Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Ljuba Didić i drugi. Muziku Darka Kraljića i Bojana Adamiča pevaju Ivo Robić, Gabi Novak, Vlastimir Đuza Stojiljković, kao i kvartet Predraga Ivanovića.

makonda-tracker