debitantsko ostvarenje

Rade Šerbedžija na prvom Ravno Selo Film Festivalu: Nikad nije kasno da probate nove stvari u životu

0

Prvi Ravno Selo Film Festival koji je posvećen debitantima i koji nastaje na temeljima plemenite ideje glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi Dom kulture u ovom vojvođanskom selu, počinje 23. juna, a film koji će biti prikazan na otvaranju je “Oslobođenje Skoplja”, Radeta i Danila Šerbedžije.

foto: Promo
foto: Promo

Šerbedžiji, kao reditelju, ovo je debitantsko ostvarenje.

 

Mnogo sam srećan što sa filmom dolazimo na “Ravno Selo Film Festival” – filmsku tačku posvećenu mladima i debitantima, pre svega zbog plemenite ideje koja stoji iza festivala, ali i zbog toga što jedni od drugih možemo mnogo naučiti. Godinama sam želeo da dramu Dušana Jovanovića pretočim u film. Kako do tada nikad nisam režirao, pomislio sam da je idealna prilika za to upravo u ovom filmu, jer je sam tom komadu bio posvećen toliko vremena. Nikad nije kasno da probate nove stvari u životu i jedva čekam da čujem reakcije publike na ovom festivalu”, rekao je Šerbedžija povodom dolaska u Ravno selo.

 

Osim Radeta Šerbedžije, specijalna gošća na otvaranju biće i Olivera Katarina. Ona će pesmom “Đelem, đelem”, u sklopu bloka Filmska muzika u kome će biti još lepih iznenađenja, otvoriti prvi Ravno Selo Film Festival. Oliveru će pratiti Romski orkestar tamburaša iz sela Deronje, gde je i sniman kultni film Skupljači perja.

 

Ovo je samo deo sadržaja za 23. jun i poseban uvod u sve ono što će se u Ravnom Selu dešavati do 25. juna. Naime, cilj festivala je upravo oživljavanje filmskih dela i misli o filmu na ovom mestu čiji stanovnici žude za jednom ovakvom manifestacijom. Sa druge strane, cilj je i edukacija i motivacija omladine da se u budućnosti bavi kinematografijom tako što će se obogatiti njeno gledalačko iskustvo i pomoći umetnički razvoj.

 

Tako će ovogodišnji Ravno Selo Film Festival okupiti mlade profesionalce i srednjoškolce, te buduće studente koji se interesuju za filmsku umetnost. Tokom tri dana manifestacije, u glavnom programu će osim filma “Oslobođenje Skoplja” biti prikazana još četiri reprezentativna debitanska ostvarenja iz regiona, a Ravno Selo će posetiti i nekoliko desetina gostiju – reditelja, glumaca i filmskih radnika.

 

Oni će tokom trodnevnog druženja prisustvovati i radionicama koje imaju za cilj da budućim studentima predoče mogućnosti i procese studiranja nekog od studijskih programa na FDU.

 

Fakultet domaćin će ove godine biti Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba. Projekcije studentskih filmova tokom tri dana biće projekcije studenskih filmova obe akademije. Takođe, festivalu će prisustvovati gosti iz Akademije iz Zagreba, kako profesori tako i studenti.

 

Ovu ideju podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog Sela, Ministarstvo kulture RS, te Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

 

 

makonda-tracker