Ciklus savremenog filma na španskom jeziku

Ovog vikenda u Kulturnom centru Beograda: Objavljen program ovogodišnjeg Španskog metra

0

U okviru programa "Savremeni film" na desetom Španskom metru, koji je sinoć otvoren rasprodatom projekcijom filma "Bar", u subotu će biti prikazani filmovi "Početak vremena" (19h) i "1898. Poslednji Filipinci" (20h), dok su u nedelju na programu ostvarenja "Mlada" (19h) i "Osveta na čekanju" (20h).

foto: Promo
foto: Promo

U okviru ciklusa savremenog filma na španskom jeziku Španski metar 2017 u subotu 27. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda imaćemo priliku da uživamo u dva tematski i istorijski udaljena filma.

 

U 19:00 ljubitelji sedme umetnosti uživaće u toploj, ljudskoj priči „Početak vremena“, a u 21:00 u istorijsko-ratnom filmu „1898. Poslednji „Filipinci“. Svi filmovi su titlovani na srpski jezik.

 

„Početak vremena“ je meksička drama iz 2014. god reditelja Bernarda Areljana. Oslikava problem starijeg bračnog para koji ostaju, po odluci države usled Svetske ekonomske krize, bez penzije. U 90-im godinama je teško krenuti iz početka i obezbediti dostojanstven život. Budući da svog jedinog sina i unuka nisu videli godinama sami se snalaze prodajući stvari, kradući po prodavnicama ali i organizujući grupu penzionera da se bore za svoja prava. Ovaj film, koji često porede sa filmom „Ljubav“ austrijskog reditelja Mihaela Hanekea, osvojio je veliki broj nagrada između ostalog i nagradu za najbolji latinoamerički film na Filmskom festivalu u Malagi i za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu. Zanimljivost predstavlja da su glavni glumci svoje prve glumačke korake ostvarili u osmoj deceniji života upravo sa ovim filmom.

 

„1898. Poslednji „Filipinci“ iz 2016. godine donosi nam uzbudljivu istorijsku priču o španskom odredu koji je 1898. godine proveo 337 dana opkoljen na filipinskom ostrvu Luzon od strane američke vojske. U decembru 1898, potpisan je Pariski mir između Španije i Sjedinjenih Američkih Država, rat je formalno završen, a Španija je ustupila SAD-u suverenitet nad Filipinama. Film potpisuje Salvador Kalvo sa Luisom Tosarom u glavnoj ulozi kog naša publika već odlično poznaje iz filmova „Muškarci na gotovs“, „18 jela“, „Ćelija 211“ i „Ponedeljkom na sunce“. Zanimljivo je da je davne 1945. godine u Španiji već snimljen film koji se bavio „poslednjim Filipincima“ ali u njemu nije bilo reči o dezerterima i stvarnim problemima sa kojima su se susreli. Ovaj film, koji je dobio nagradu Goja 2016 za najbolji kostim, to menja.

foto: Promo

Treći dan ciklusa savremenog filma na španskom jeziku rezervisan je za dva uzbudljiva i strastvena filma, u 19:00 posetioce će očarati romantična drama „Mlada“ mlade rediteljke Paule Ortis sa jednom od najlepših glumica španske kinematografije, Inmom Kuestom i u 21:00 uzbudljivi triler „Osveta na čekanju“ Raula Arevala sa Antonijem de la Toreom u glavnoj ulozi.

foto: Promo


Mlada rediteljka Paula Ortis je nakon velikog uspeha debitanskog filma „De mi ventana a la tuya“ odlučila da na filmsko platno prenese uzbudljivo Lorkino delo „Krvava svadba“ koje se smatra remek delom moderne književnosti i to tačno kada se navršava 80 godina od Lorkine smrti. „Krvava svadba“ je inspirisala brojne umetnike širom sveta da stvaraju baletske i pozorišne predstave, ali prvi put se jedan reditelj odlučio da prenese ovu strastvenu priču na filmsko platno. Paula Ortis je pažljivo birala mesta na kojima će snimati s obzirom da scenografija igra važnu ulogu u oslikavanju emotivnih stanja junaka. Film je sniman na više lokacija u Španiji i Turskoj. Nerazvojni trojac u ovom filmu čine Leonardo, mladoženja i mlada koji se poznaju od detinjstva. Međutim, kako se približava dan svadbe, stvari se komplikuju, jer je između nje i Leonarda uvek postojalo nešto više od prijateljstva. Rastuća tenzija među njima je poput nevidljive niti koja se ne može opisati, ali ni pokidati. Ovaj film je španska kritika opisala kao „spektakl lepote, poezije i magije“, film koji predstavlja lepotu u XXI veku kada se lepota smatra luksuzom“. Film je nominovan za dvaneast nagrada Goja.

foto: Promo

U večernjem terminu nas očekuje uzbudljivi triler „Osveta na čekanju“ reditelja Raula Arevala koji je čak četiri godine radio na svom debitanskom filmu sa kojim je uspeo da osvoji nagrade Goja za najbolji film, najboljeg mladog reditelja, najbolju sporednu mušku ulogu i najbolji scenario. U filmu vešto dominira iskusna glumačka ekipa: Antonio de la Tore, kog naša publika poznaje iz filmova „Velika španska porodica“, „Slučajni ljubavnici“, „Grupa 7“, „Rođaci“ i „Dajem ti svoje oči“, Raul Arevalo „Velika španska porodica“, Alisija Rubio i Rut Dijas koja je dobila i nagradu u Veneciji za najbolju sporednu žensku ulogu. Radnja filma nas vodi u Madrid 2007. kada posle pljačke jedne juvelirnice, Kuro, jedini uhapšeni član bande odlazi u zatvor. Provodi osam godina u zatvoru, i izlazi na slobodu da započne novi život sa devojkom Anom i njihovim sinom. Ali sve će se promeniti za vrlo kratko vreme...

makonda-tracker