napeto do samog kraja

U jednom trenutku se smejete, u drugom ste uplašeni: Psihološki triler Beži! od četvrtka u bioskopima

0

Iz studija Univerzal i producentske kuće Blumhaus stiže nam psihološki triler BEŽI! u kome mladi Afroamerikanac ide u posetu porodici svoje devojke belkinje, gde će ubrzo otkriti pravi, skriveni razlog, njihovog poziva.

foto: Promo
foto: Promo

Pošto su Kris i njegova devojka Rouz dostigli nivo u vezi kada treba upoznati roditelje, ona ga poziva da provedu vikend na njihovom imanju, gde žive i Misi i Din. U početku, Kris tumači preterano ljubazno ponašanje njenih roditelja kao na odgovor na međurasnu vezu koju Rouz i on imaju, ali kako vikend protiče, otkriće niz uznemirujućih detalja koji će ga odvesti do istine koju nije mogao ni da zamisli.

 

Kada se čuje ime Džordana Pila, prvo se pomisli na fantastičnog komičara koji je igrao u brojnim filmovima i televizijskim ostvarenjima. Ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj mag komedije i dobitnik Emi nagrade veliki fan jednog potpuno drugog žanra. Njegov rediteljski debi nije slučajno pod okriljem Univerzala, jer je to studio koji patentirao potpuno drugačiju vrstu horor filmova, zajedno sa svojim partnerima iz Blumhaus Prodakšnsa.


Pil je veliki fan ove vrste filmova, strašnih trilera i veruje da komedije i horori nastaju iz istog izvora inspiracije i da oba žanra imaju osnov u našoj nesvesnoj potrebi da istražijemo apsurdnost naše ljudskosti. On je prihvatio činjenicu da se svi mi suočavamo sa svojim problemima i strahovima našom utrobom, da doživljavamo katarzu bilo kroz smeh, bilo kroz strah. Ukoliko smo u stanju da ovladamo emocijama, možemo doživeti savršeno iskustvo. Reditelj je smatrao da će ovaj film kod publike izazvati baš takve osećaje.

 

foto: Promo

U jednom trenutku se smejete, u drugom ste uplašeni. Za mene je bilo veoma uzbudljivo to što sam bio u prilici da sve što sam ikada naučio snimajući komedije primenim na svoj omiljeni žanr, a to je triler.

BEŽI! je provokativni triler u kome su sjedinjeni humor, satira i horor, koji se ne plaši da govori na temu međurasnih emotivnih veza u Americi.


Reditelj je priznao da je uživao poigravajući se očekivanjima publike i zaključcima do kojih su mogli doći.

Značajan deo premise ovog filma je to što belkinja dovodi crnog momka kod svojih roditelja, a da ne pretpostavlja da će to izazvati bilo kakve socijalne posledice”, objašnjava Pil. “Ona pretpostavlja da njena porodica neće imati ništa protiv. Ispostavlja se i da nemaju, ali i da imaju suptilniji način da se poigraju sa njim, što će nam otkriti mnogo užasnije stvari.”

 

Uloge tumače: Danijel Kaluja, Alison Vilijams, Bredli Vitford, Kejleb Lendri i drugi.

 

makonda-tracker