Neke druge priče na festivalu u Taormini

0
Nakon što je premijerno prikazan na nedavno završenom festivalu Cinema City, u okviru takmičarske selekcije Nacionalna klasa, omnibus Neke druge priče, imaće 17. juna internacionalnu premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Taormini.

Film će biti prikazan u glavnom programu, u konkurenciji za nagrade. Predsednik žirija je Diter Koslik, direktor berlinskog filmskog festivala. U okviru ovog festivala biće dodeljene i dve posebne nagrade – Emir Kusturica dobiće nagradu za dijalog među kulturama, dok će nagrada Arte biti dodeljena američkom glumcu Robertu De Niru, koji će u Taormini održati predavanje o glumi.

Na premijeri u Taormini, biće prisutni autor projekta, Nenad Dukić, rediteljka srpske priče Ana Maria Rossi, glumci Nataša Ninković i Sergej Trifunović kao rediteljke i producenti drugih priča: Hanna Slak, Marija Džidževa, Dunja Klemenc i irski ko-producent Ian W.Davis.

Priče omnibusa Neke druge priče odražavaju senzibilitet nove generacije, njihove dileme, sumnje, nade, odnos prema aktuelnim problemima s kojima se mladi ljudi suočavaju u svojim sredinama danas. Kritika filma objavljena je i u najuticajnijem filmskom listu Variety gde, između ostalog, stoji: Visoko-konceptualni omnibus film Neke druge priče, osmišljen je na osnovu ideje srpskog filmskog kritičara/producenta Nenada Dukića. On objedinjuje pet kratkih priča mladih rediteljki iz republika bivše Jugoslavije, priča koje se sve, na ovaj ili onaj način, bave trudnoćom. Filmovi su različite tematike i trajanja i ne čine kohezivnu celinu, ali omnibus forma predstavlja dobru priliku za razvoj i promociju balkanskih ženskih talenata i saradnju među nekad zaraćenim nacijama. Film će biti od značaja za festivale, a može da računa i na solidnu bioskopsku prođu u regionu.

U realizaciji ovog intrigantnog projekta čije priče, iz vizure mlade generacije, oslikavaju način života u zemljama koje su nekada bile deo jedne države, učestvovale su mlade rediteljke: Ana Maria Rossi iz Srbije, Hanna Slak iz Slovenije, Ivona Juka iz Hrvatske, Ines Tanović iz BiH i Marija Džidževa iz Makedonije.

Glavne uloge u srpskom delu omnibusa tumače glumci Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Gordan Kičić i Svetlana Bojković. Glavne uloge u filmu tumače još Emir Hadžihafizbegović, Lucija Šerbedžija, Nera Stipičević, Goran Bogdan, Nina Violić, Feđa Štukan i Iva Zendelska.

makonda-tracker