NE PROPUSTITE!

Glossy vas vodi na Beldocs festival: Prijavite se i osvojite karte za filmske premijere

0
Pogledajte neka od najaktuelnijih dokumentarnih ostvarenja.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Projekcija filma "Bomba", 12.05.2017. u 17:00 u Dvorani Kulturnog centra Beograda

 

O filmu:

 

Asocijativna istorija atomske bombe, ispričana kroz mešavinu paralelno prikazanih arhivskih i savremenih snimaka, pri tom namerno izbegavajući striktnu hronologiju. Mašina smrti slavi se na bombastičnim vojnim paradama nuklearnih sila, dok filmski materijal pokazuje kako bomba nije izgubila ništa od svoje moći i perverzne fascinacije, prikazuje Indijce, Severne Korejce i Britance kako u vojnim uniformama visoko podignutih glava paralelno marširaju. Iznova i iznova, oblaci u obliku pečurke viđeni su kako eksplodiraju na nebu, emitujući sjajne bljeskove tokom atomskih proba sa svinjama, ovcama i majmunima izvedenim u pustinji Nevada ili daleko na otvorenom moru. Film ne sadrži nikakav komentar; njegova eksperimentalna montaža za cilj ima da ustanovi veze i ohrabri nas da stanemo i razmislimo. Koristeći arhivske snimke iz ere u kojoj su filmovi koji su edukovali gledaoce kako da se ponašaju u slučaju nuklearne eksplozije prikazivani na američkoj televiziji, ’Bomba’ nas podseća na vreme kada se naivno verovalo da radijacija može da se ukloni deterdžentom. Film koji za cilj ima da provocira i uznemiri gledaoca. Apel svima nama da ne odustanemo od sna o svetu bez nuklearnog oružja.

 

 

Projekcija filma "Mihail Talj iz daleka", 14.05.2017. u 16:00 u Dom omladine Beograda 

 

O filmu:

 

Nepredvidljivi i tragični život genijalnog šahovskog šampiona sveta Mihaila Talja, koji je postao najmlađi svetski šampion u šahu sa 23 godine. Iste godine, dijagnostikovana mu je neizlečiva bolest bubrega i saopšteno da mu je preostala jedna godina života. Samo uz pomoć volje i nesmotrenog entuzijazma uspeo je da proživi još 40 godina, ispunjavajući ih nizom izuzetnih šahovskih uspeha, neobjašnjivim neuspesima, ljubavnim osvajanjima i po život opasnom igrom mačke i miša sa KGB-om.

 

Projekcija filma "Dum spiro spero", 13.05.2017. u 16:00 u Domu omladine Beograda 

 

O filmu:

 

Dum spiro spero je latinska uzrečica koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do poslednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svako umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumeju vrednosti života i uživa u radostima koje život pruža. Afirmisani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je literarno iskustvo progovorilo filmskim jezikom dosežući nivo njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film umnogome one man show jer je uz scenario i režiju autor snimio sav materijal i svirao drombulju.

 

 

Glossy poklanja ulaznice najvernijim čitaocima! Ukoliko želite da pogledate neki od navedenih filmova pošaljite mail s nazivom filma na redakcija@glosyy.rs.

 

Molimo vas da u mejlu navedete svoje ime, prezime, adresu i broj telefona. Dobitnici karata će biti obavešteni mejlom.

makonda-tracker